Vrei să angajezi o bonă? Iată noutățile în domeniu!


Atunci când vrei să angajezi o bonă pentru copilul tău pare că te-ai înhămat într-o misiune imposibilă, pentru că îți dorești să găsești o persoană de încredere, astfel încât să stai liniștit că ai lăsat copilul pe mâini bune. În ultimii ani profesia de bonă are o căutare tot mai mare, motiv pentru care legiuitorul a trasat anumite condiții ce trebuiesc îndeplinite pentru a deveni bonă.

Astfel, în Monitorul Oficial 738 din 14 septembrie 2017 a fost publicată HG 652/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă ale cărei prevederi se aplică de la publicare.

Cui i se aplică prezenta hotărâre?

Știrile juridice arată că aceste norme se aplică bonelor cetățeni ai statelor membre ale UE, ai celorlalte state aparținând Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene care exercită profesia de bonă atât ca salariat, cât și independent.

Totodată intră sub incidența HG 652/2017 și cetățenii statelor membre care doresc să exercite profesia  de bonă pe teritoriul României și sunt titulari ai unui titlu oficial de calificare care a fost obținut pe teritoriul unui stat care nu este membru UE sau al Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene.

Noutățile legislative au stabilit că persoanele fizice autorizate pentru activitatea de bonă care la 14 septembrie 2017 au încheiate contracte de prestări servicii cu reprezentanții legali ai copiilor au obligația ca în 6 luni să le revizuiască conform prezentelor prevederi.

În ce condiții poate fi exercitată profesia de bonă?

Serviciile se pot presta fie la domiciliul copilului, fie la cel al bonei. Aceste servicii se prestează fie în baza unui contract de muncă încheiat între bonă și o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale care deține licența de funcționare pentru serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei prestate de bone și care a încheiat un contract de prestare servicii sociale cu părinții copilului, fie în baza unui contract de prestări servicii încheiat între bonă ca PFA acreditată ca furnizor de servicii sociale și care deține licență de funcționare și părinții copilului.

Știrile juridice arată că licența de funcționare pentru aceste servicii se acordă în baza standardelor minime de calitate pentru serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei acordate la domiciliu care vor fi aprobate în termen de 120 de zile prin ordin de ministru.

Ce acte trebuie să prezinte bona care dorește să încheie un contract de muncă?

Acestea vor prezenta furnizorului de servicii sociale copie de pe CI/pașaport, copie de pe certificatul pentru calificare de bonă, adeverință medicală, raportul de evaluare ce atestă că este aptă din punct de vedere psihologic să exercite profesia de bonă, cazier judiciar, adeverință emisă de Direcția generală de asistență socială și protecția copilului pe a cărui rază teritorială are domiciliul bona și declarație pe propria răspundere că nu este decăzută din drepturile părintești și că nu i-a fost retras atestatul de asistent maternal.

Noutățile legislative prevăd că la contractul de muncă se va atașa o anexă cu planul de activități care va fi elaborat de comun acord cu părinții copilului în funcție de numărul acestora, de vârsta lor, de nevoile fiecărui copil și ale familiei. Planul va fi revizuit anual sau de câte ori va fi nevoie. Serviciul de asistență socială are obligația de a asigura, la cerere, gratuit, consilierea părinților pentru a elabora acest plan.

Acte necesare pentru bonele care se autorizează ca PFA

Acestea vor înregistra PFA la registrul comerțului care le va emite certificatul constatator pentru următoarele activități: activitățile de îngrijire a copiilor pe timpul zilei (cod CAEN 8891) și activități ale gospodăriilor private în calitate de angajator casnic (cod CAEN 9700). Certificatul constatator va cuprinde obligatoriu și mențiunea cu privire la locul de acordare a  serviciilor de îngrijire.

Părinții copilului care semnează un contract cu o bonă ce are PFA au obligația de a verifica anual dacă bona deține licență de funcționare, este aptă medical, psihologic și nu are antecedente penale cu excepția faptelor săvârșite din culpă dovedite cu certificat de cazier judiciar.

Cum pot exercita profesia de bonă în România cetățenii altor state?

Furnizorul de servicii sociale încheie contractul de muncă în baza atestatului de recunoaștere a calificărilor/dreptului de exercitare a profesiei de bonă în România. Acest atestat de recunoaștere a calificării/dreptului de exercitare a profesiei de bonă în România se eliberează de Ministerul Muncii și Justiției Sociale pe baza unor documente.

Știrile juridice arată că aceste acte sunt: copie de pe atestatele de competență profesională sau după titlu de calificare care asigură accesul la profesia în cauză și atestarea experienței profesionale a celui în cauză, o atestare privind natura și durata activității, eliberată de autoritatea/organismul competent al statului membru sau al statului membru de proveniență, actul privind sănătatea fizică și psihică a celui în cauză eliberat în statul membru de origine, acte eliberate de autoritățile competente ale statului membru de origine sau de proveniență din care rezultă că persoana care dorește să exercite profesia de bonă în România nu are cazier judiciar sau declarație pe propria răspundere în formă autentică sau dată în fața autorității competente, precum și o atestare de confirmare a inexistenței unor suspendări temporare sau definitive de la exercitarea profesiei de bonă în statul de origine sau a unor condamnări penale.

Dacă se vor impune verificări privind legalitatea documentelor depuse în vederea autorizării, autoritatea competentă din România va contacta autoritățile competente din statul membru și prin intermediul Sistemului de informare a pieței interne.

Sancțiuni

Legea prevede că activitatea prestată de bonă se supune controlului inspecției sociale, iar inspectorul social are obligația de a verifica sesizările legate de activitatea bonei. Rețineți că acest control are loc obligatoriu doar cu acordul și în colaborare cu părinții copilului.

Dacă bona care a încheiat un contract de muncă cu un furnizor de servicii sociale, nu își îndeplinește atribuțiile de îngrijire și supraveghere a copilului, i se vor aplica sancțiunile disciplinare prevăzute în regulamentul de funcționare a serviciului elaborat de furnizorul de servicii sociale.

Noi obligații pentru bone

Bona are obligația de a informa familia cu privire la evoluția copilului, să comunice părinților despre orice situație urgentă și dificilă legată de minor. Îi informează pe părinți  dacă are suspiciunea despre o situație de abuz sau neglijare a minorului. Bona trebuie să comunice cu părinții ori de câte ori este nevoie.