Salariul se stabileşte prin negocieri individuale între angajator şi salariat, aceasta este dispoziţia legală prevăzută în C. muncii.
Ce se întâmplă în cazul în care angajatorul decide să diminueze salariul angajatorului însă acesta este pus în faţa faptului împlinit?
Caz practic
Prin cererea înregistrată la Tribunal contestatoarea A.M. a chemat în judecată pe intimata S.C. „C” S.A. pentru a fi obligată la anularea actului adiţional la contractul individual de muncă şi a deciziei emisă de pârâtă.
În motivare s-a arătat faptul că din anul 1992 contestatoarea era angajata intimatei, iar la data de 01.02.2007 a fost promovată în funcţia de inspector resurse umane, acordându-i-se clasa de salarizare 22B, cu un salariu brut de 1270 lei. La 1.04.2007 a devenit definitivă pe această funcţie, acordându-i-se clasa de salarizare 23B, cu un salariu brut de 1319 lei. Până la 1.06.2008 au intervenit trei majorări de salariu, ajungând la acel moment să aibă un salariu brut de 1854 lei.
La 05.05.2009, fără a i se aduce la cunoştinţă modificarea contractului de muncă, a primit decizia emisă de pârâtă, prin care aceasta decisese trecerea din funcţia de inspector resurse umane, în funcţia de pregătitor completator. Urmarea acestui act a fost trecerea într-o clasă de salarizare inferioară. Decizia nu cuprindea termenul în care putea fi contestată şi nici instanţa competentă a soluţiona contestaţia. La 06.05.2009, după ce i s-a comunicat această decizie, contestatoare a fost chemată pentru a semna un act adiţional prin care i se schimba locul de muncă, funcţia, durata concediului de odihnă şi salariul; a semnat acest act cu obiecţiuni, fiind un act abuziv şi nelegal încheiat, întrucât a fost emis ulterior deciziei nr.104/04.05.2009 emisă de pârâtă, i s-a schimbat locul de muncă, funcţia, durata concediului de odihnă şi salariul în mod unilateral.
Instanţa a reţinut că potrivit legislaţiei, art.37 Codul muncii, drepturile şi obligaţiile privind relaţiile de muncă dintre angajator şi salariat se stabilesc prin negociere, ceea ce presupune acordul şi consimţământul părţilor.
Modificarea unilaterală a contractului individual de muncă printr-o decizie unilaterală a angajatorului, în sensul trecerii salariatului dintr-o funcţie de conducere, într-o funcţie de execuţie, cu consecinţa schimbării felului muncii şi a diminuării salariului (în speţă, diminuarea clasei de salarizare), este inadmisibilă.
Instanţa a dispus anularea în parte a actului adiţional la contractul individual de muncă, numai în ceea ce priveşte clauza referitoare la salariu.
De reţinut!
Drepturile şi obligaţiile privind relaţiile de muncă dintre angajator şi salariat se stabilesc prin negociere, ceea ce presupune acordul şi consimţământul părţilor.