În Monitorul Oficial a fost publicat Contractul Colectiv de Muncă din învățământul preuniversitar


În Monitorul Oficial a fost publicat Contractul Colectiv de Munca nr. 1199/2023 la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învăţământ Preuniversitar, înregistrat la M.M.S.S.

Contractul colectiv de muncă se încheie pe o durată de doi ani şi intră în vigoare la data înregistrării acestuia, cu posibilitatea de prelungire. Dacă niciuna dintre părţi nu are iniţiativa renegocierii lui anterior expirării, contractul se prelungeşte de drept, în condiţiile legii.

Se prevede că la solicitarea salariaţilor, angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, ce presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă, inclusiv pe o durată limitată în timp. Prin “mod de organizare flexibil a timpului de lucru” se înţelege posibilitatea salariaţilor de adaptare a programului de lucru, a programelor de muncă flexibile, a programelor individualizate de muncă sau a unor programe de muncă cu timp redus de lucru.

Angajatorul este obligat ca, în măsura în care este posibil, să ia în considerare cererile salariaţilor angajaţi cu fracţie de normă/post de a fi încadraţi cu normă/post întreagă/întreg, în cazul în care apare această oportunitate.

Programele individualizate de muncă pot presupune şi împărţirea timpului de muncă în două perioade: o perioadă fixă – în care personalul se află simultan la locul de muncă – şi o perioadă variabilă, mobilă – în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.

Potrivit legislației se prevede că angajaţii care renunţă la concediul legal pentru creşterea copilului în vârstă de până la 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani beneficiază de reducerea duratei normale de lucru cu 2 ore/zi potrivit legii, fără ca aceasta să le afecteze salariile de bază şi vechimea în învăţământ/muncă.