Condiţiile de acordare a majorării pentru munca suplimentară prestată de către poliţiştii de penitenciare


Ordinul nr. 547/2023 prevede condiţiile de acordare a majorării de 75% din salariul de funcţie pentru munca suplimentară prestată în anul 2023 peste programul normal de lucru de către poliţiştii de penitenciare.

Potrivit legislației, munca suplimentară prestată în anul 2023, peste programul normal de lucru, de către poliţiştii de penitenciare, care nu se poate compensa prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare, se plăteşte cu drepturile salariale corespunzătoare pentru orele prestate peste programul normal de lucru la care se adaugă o majorare de 75% din salariul de funcţie, proporţional cu orele efectiv prestate peste programul normal de lucru.

Munca suplimentară se determină astfel: total timp de muncă lucrat conform prezenţei din pontaj – fondul de timp individual = munca suplimentară.

Timpul liber corespunzător se acordă pentru munca suplimentară prestată şi presupune că pentru numărul de ore suplimentare lucrate peste timpul normal de lucru se acordă acelaşi număr de ore libere plătite.

Majorarea se stabileşte proporţional cu orele prestate peste programul normal de lucru şi se determină pe baza raportului dintre salariul de funcţie şi durata timpului normal de lucru din luna în care s-a desfăşurat munca suplimentară.

Plata majorării se efectuează astfel încât să se încadreze în limita de 3% din suma salariilor de funcţie, salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a salariilor de comandă de la nivelul bugetului centralizat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.