1 decembrie, zi nelucratoare şi ce drepturi au cei care muncesc în zilele de sărbătoare legală ?


zile liberejpg

În fiecare an, pe 1 decembrie se sărbătoreşte Ziua Naţională a României, iar salariaţii au liber atunci când aceasta zi cade în timpul săptămânii. Totuşi, legea permite angajatorilor să facă excepţii în anumite situaţii.

Luna decembrie aduce pentru salariaţi trei zile de sarbatoare legală în care nu se lucreazăZiua nationala a Romaniei (1 decembrie) şi prima şi a doua zi de Craciun (25 şi 26 decembrie). în acest an, toate trei pică în timpul săptămânii, astfel că salariaţii primesc liber. Angajatorii care nu acordă liber angajaţilor sunt pasibili de o amendă cuprinsă intre 5.000 şi 10.000 de lei.

Codul muncii stabileşte şi unele excepţii, astfel că anumite categorii de salariaţi nu beneficiază de timp liber în zilele nelucrătoare.

Este vorba de locurile de munca în care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activitaţii.

De asemenea, excepţie fac şi unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică. Pentru acestea, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi al aprovizionarii populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, Guvernul stabileşte programe de lucru adecvate.

Chiar dacă aceste categorii de salariaţi nu beneficiază de timp liber în zilele de sarbatoare legală în care nu se lucrează, angajatorii sunt obligaţi să le asigure compensarea cu timp liber corespunzator în urmatoarele 30 de zile.

Atunci când, din motive justificate, salariaţii a caror activitate nu poate fi intreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activitaţii NU primesc zile libere, există şi o alta variantă. Aceştia beneficiază de un spor la salariul de bază, de cel putin 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru, pentru munca prestată în zilele de sarbatoare legală.

Atentie! Angajatorii care nu-şi compensează salariaţii cu timp liber corespunzator în urmatoarele 30 de zile sau care nu acordă sporul la salariul de bază sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

În cazul în care angajatori  încalcă legislaţia muncii faţă de salariaţii îi pot reclama pe aceştia la Inspecţia muncii sau îi pot da în judecată.

Salariaţii pot face sesizări la Inspecţia muncii şi /sau la Inspectoratul teritorial de muncă în raza caruia domiciliază. Salariaţii nu trebuie să depună dovezi, deoarece acest lucru revine în sarcina angajatorilor, iar sesizarile sunt confidenţiale.