„Mens sana in corpore sano” (o minte sănătoasă într-un corp sănătos) spuneau latinii. Din acele vremuri și până azi, din păcate, sportul nu mai face parte din prioritățile copiilor, astfel încât s-a ajuns ca aproape un sfert dintre copiii de opt ani să fie supraponderali sau obezi. Deși au existat inițiative ca numărul orelor de sport din școli să se mărească pentru a-i face pe copii să înțeleagă că mișcarea îi ajută să se dezvolte armonios, toate acestea au rămas uitate într-un sertar.
Dincolo de problema obezității copiilor cauzată de alimentația defectuoasă și de lipsa mișcării, ÎCCJ a fost sesizată pentru a clarifica dacă orele de educație fizică efectuate de învățători sau de profesori pentru învățământul primar se cuprind în norma didactică a acestora sau se plătesc separat, cu ora.
Caz practic
Sindicatul Personalului din Învățământul Preuniversitar V. în numele unor membri de sindicat a chemat în judecată Școala Gimnazială M. pentru ca instanța să o oblige pe aceasta la plata drepturilor salariale neacordate, reprezentând contravaloarea muncii prestate în plus, adică orele de educație fizică pe o perioadă începând cu 3 ani anterior depunerii acțiunii și până la soluționarea cauzei. Au cerut ca aceste sume să fie actualizate în funcție de rata inflației la data plății efective plus dobânda legală aferentă.
Tribunalul a respins acțiunea motivat de faptul că activitatea personalului didactic de predare se realizează timp de 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână și cuprinde activități didactice de predare-învățare-evaluare și instruire practică și examene de final de ciclu. Această normă didactică reprezintă numărul de ore pentru activitățile efectuate de cadrul didactic la clasă și se stabilește pentru un post de învățător/institutor/profesor pentru învățământul primar.
S-a susținut că acel cadru didactic poate avea un număr variabil de ore de predare în funcție de numărul orelor predate de profesorii de specialitate din școală, iar cele două ore de educație fizică pe săptămână au fost predate de reclamanți în cadrul normei didactice și nu pot fi remunerate prin plata cu ora.
Împotriva hotărârii reclamantul a declarat apel și în cadrul acestuia a fost sesizată ÎCCJ pentru a clarifica modul de plată al orelor de sport în astfel de situații.
Ce a decis ÎCCJ?
ÎCCJ a pronunțat Decizia 32/2016 care a fost publicată în Monitorul Oficial 79 din 30 ianuarie 2017. Analizând cadrul legal în vigoare, ÎCCJ constată că în școlile unde la nivel gimnazial nu există profesori de specialitate pentru predarea unei limbi moderne, religie, educație plastică, muzicală sau educație fizică, consiliul de administrație decide care dintre profesorii pentru învățământul primar/institutori (care fac dovada calificării prin diploma de studii), pot preda aceste discipline în regim de plată cu ora.
Dacă orele de educație fizică nu pot fi predate de profesori cu studii superioare de specialitate, vor putea fi efectuate de cadre didactice cu a doua specializare educație fizică. Dacă nici acest tip de personal nu există, atunci învățătorul titular la clasă le va preda. Știrile juridice arată că, în astfel de cazuri, distinct de norma didactică pe care cadrul didactic titular trebuie să o îndeplinească, acesta va efectua orele de educație fizică la clasele unde este titular.
În prezent, textul de lege nu prevede includerea orelor de educație fizică în norma didactică a învățătorului, cu menținerea drepturilor salariale. Regula instituită este că orele de educație fizică sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate și sunt incluse în norma acestora sau prin plata cu ora sau prin cumul.
De exemplu, în cazul orelor de limbi străine din învățământul primar, acestea pot fi predate de profesorii de la clasa respectivă, în cadrul activităților postului, dacă fac dovada calificării prin diplomă de studii/certificatul de competență. Aceste ore pot fi predate și de profesorii cu studii superioare de specialitate fiind incluse în norma acestora sau prin plata cu ora, dacă profesorii pentru învățământul primar nu fac dovada calificării.
Față de exemplu de mai sus, în cazul orelor de educație fizică nu este prevăzută în lege o astfel de posibilitate (ca predarea să se facă de către profesorii pentru învățământul primar de la acea clasă), ci există doar obligația școlii de a asigura predarea orelor de sport de către profesori cu studii superioare de specialitate. Lipsa unei reglementări clare poate duce la cazul în care învățătorii care predau efectiv orele de sport să nu fie plătiți pentru munca efectuată peste norma didactică.
Prin analogie cu orele de limbi străine, ÎCCJ constată că în cazul acestora legea a instituit plata cu ora. Astfel, ÎCCJ consideră că legea educației nu poate fi interpretată în sensul că în norma didactică sunt cuprinse și orele de educație fizică, pentru că într-un ordin de ministru s-a prevăzut că există posibilitatea predării orelor de educație fizică în regim de plată cu ora, la nivel gimnazial, de către profesorii care fac dovada calificării prin diploma de studii, dacă nu există profesori cu pregătire de specialitate.
În concluzie, ÎCCJ a admis sesizarea și a decis că orele de educație fizică efectuate de învățători sau de profesori pentru învățământul primar nu se cuprind în norma didactică a acestora și se plătesc separat, cu ora.
Soluția cazului practic
În cadrul apelului, instanța a dat dreptate reclamanților și a decis ca școala să achite reclamanților orele de sport efectuate.