Au fost adoptate modificări cu privire la zilieri!


Zilierul este o persoana fizică, cetățean român sau străin, ce are capacitate de muncă și care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remunerații.

Zilierul trebuie să aibă minim 16 ani cu menţiunea că persoanele cu vârstă între 15-16 ani pot presta această muncă doar cu acordul părinților/reprezentanților.

Recent, în Monitorul Oficial nr. 309/2019 a fost publicată OUG nr. 26/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, printre care sunt cuprinse şi noutăţi cu privire la zilieri.

Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri a fost modificată la finalul anului trecut prin Ordonanța de urgență nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, prin care s-au adus amendamente substanțiale muncii zilierilor.

Noutăţile aduse activităţii de zilier

1. OUG nr. 26/2019 aduce noi domenii în care pot fi folosiţi zilieri, cum ar fi:
– activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor;
– publicitate;
– activităţi de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activităţi-suport pentru
interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de
spectacole;
– creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale;
– activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente;
– activităţi de întreţinere peisagistică – plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi
grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare;
– restaurante;
– baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor
– activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale.

2. În prezent, beneficiarul plătește pentru zilier doar impozitul pe venit în cuantum de 10%.  Ca o noutate legislativă prin OUG-ul adoptat, beneficiarii vor trebui să plătească și CAS pentru zilieri, aceștia dobândind calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri se datorează contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

Calculul, plata şi declararea contribuţiei de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat pentru veniturile realizate din activitatea realizată de zilieri sunt în sarcina beneficiarului.

Activitatea desfăşurată în condiţiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate. Acesta se poate asigura opţional în sistemul public de sănătate potrivit prevederilor art. 180 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

3. De asemenea, în cazul accidentelor de muncă și bolilor profesionale, beneficiarii vor acoperi cheltuielile pentru îngrijirile medicale, indiferent cine este vinovat.

4. La data de 20 decembrie 2019 se înfiinţează Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenţa zilierilor. Metodologia de întocmire şi transmitere a registrului electronic de evidenţă a zilierilor, precum şi înregistrările care se efectuează în acesta se stabilesc prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la înfiinţarea registrului electronic de evidenţă a zilierilor.