Legea privind angajarea zilierilor nr. 52/2011 a suferit de-a lungul timpului mai multe modificări şi completări şi pe departe cele mai importante prevederi au fost aduse prin Legea nr. 277/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 661/2013
Reamintim că începând cu anul 2013 şi alte categorii de persoane pot angaja zilieri nu doar persoanele juridice. Astfel, dacă până la această modificare angajarea putea fi făcută numai de persoanele juridice, acest drept s-a extins şi la persoane fizice autorizate, precum şi la întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale sau familiale.
O noutate legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 376/2017 şi anume Legea nr. 105/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Ce aduce nou această Lege?
Trei aspecte esenţiale introduce actul normativ.
1.Una dintre cele mai importante modificări este prevederea conform căreia se prelungeşte perioada în care se prestează muncă zilieră de la 90 la 180 de zile cumulate într-un an calendaristic pentru activităţile din domeniul creşterii animalelor.
Astfel se prevede că niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum şi activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate; în cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
2.În ceea ce priveşte plata zilierului se prevede că beneficiarul are obligaţia să plătească zilierului remuneraţia cuvenită, prin orice mijloc de plată admis de lege, la sfârşitul fiecărei zile. Însă plata remuneraţiei se poate realiza cel mai târziu la sfârşitul săptămânii sau al perioadei de desfăşurare a activităţii, respectiv lunar, în situaţia în care perioada de desfăşurare a activităţii depăşeşte 30 de zile, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier şi beneficiar.
Se introduce prevederea conform căreia plata remuneraţiei se poate face şi lunar, faţă de prevederea anterioară care prevedea doar zilnic, săptămânal sau la sfârşitul perioadei de desfăşurare a activităţii. Atenţie însă plata lunară poate fi efectuată doar dacă perioada de desfăşurare a activităţii depăşeşte 30 de zile.
3.În ceea ce priveşte Registrul de evidenţă al zilierilor acesta se completează zilnic, însă noua reglementare introduce o excepţie. Astfel, pentru zilierii care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor şi cabalinelor, Registrul de evidenţă a zilierilor se întocmeşte săptămânal.
Cu alte cuvinte pentru categoriile enumerate anterior Registrul de evidenţă a zilierilor va fi completat săptămânal.
Necesitatea acestor modificări au luat naştere din practică unde cei care au apelat la zilieri au semnalat neconcordanţe. De exemplu mulţi dintre zilieri doreau ca plata să fie lunară, se încheia un acord între aceştia însă acesta nu era conform legii, iar modificările aduse au rezolvat această problemă semnalată în practică.