Într-o perioadă în care criza economică a lovit România, faptul că se decide înființarea unei instituții care va crea noi locuri de muncă, este un lucru pozitiv. Încă din decembrie 2015, legiuitorul a decis înființarea acestei Agenții, însă, așa cum ne-am obișnuit regulamentul de organizare și funcționare apare la o distanță considerabilă în timp de la data constituirii.
În Monitorul Oficial 383 din 19 mai 2016 a fost publicată HG 358/2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a organigramei, a parcului auto și a modului de utilizare a acestuia, precum și pentru Completarea HG 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției.
Câte posturi va avea Agenția și câte autoturisme?
Știrile juridice prevăd că Agenția va avea 50 de posturi și va fi condusă de un director general în a cărui subordine se vor afla Biroul identificare și urmărire bunuri, Serviciul administrare și valorificare bunuri, Serviciul juridic, comunicare și registratură și directorul general adjunct. În subordinea directorului general adjunct sunt Serviciul suport operațional și Compartimentul plăți.
Legiuitorul a stabilit că această instituție nou-creată poate deține un număr maxim de 10 autoturisme cărora li se alocă lunar 175 litri carburant/mașină urmând ca toate cheltuielile rezultate din utilizarea parcului auto să fie suportate din bugetul Agenției.
Ce obligații și incompatibilități au angajații Agenției?
În afara directorului general, directorului general adjunct, în cadrul Agenției poate activa personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, inspectori de urmărire și administrare bunuri. Personalul din cadrul Agenției are obligația de a depune declarația de avere și de interese.
Noutățile legislative arată că funcțiile deținute în cadrul Agenției sunt incompatibile cu orice alte funcții publice sau private, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior și a celor de instruire din cadrul Institutului Național al Magistraturii sau al Școlii Naționale de Grefieri.
Personalul are obligația de a îndeplini la timp și întocmai sarcinile stabilite de conducerea Agenției, să nu divulge datele sau informațiile la care au avut acces și să colaboreze cu autoritățile pentru a soluționa problemele apărute. Atribuțiile pesonalului se stabilesc în fișa postului.
Cine poate îndeplini funcția de director general?
Legiuitorul a stabilit că Agenția este condusă de un director general, judecător, procuror sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor care este numit prin ordin al ministrului justiției.
Directorul general conduce Agenția, o reprezintă în relațiile cu autoritățile administrației publice, cu instituțiile publice centrale și locale, cu persoanele juridice și fizice române și străine și în justiție. Știrile juridice prevăd că acesta este ordonator terțiar de credite. Acesta poate emite decizii și instrucțiuni cu caracter administrativ și poate delega, prin decizie, oricare dintre atribuțiile de conducere, reprezentare și angajare a Agenției, directorului general adjunct sau conducătorilor de compartimente din cadrul Agenției. Fișa postului acestuia se aprobă de către ministrul justiției.
Știrile juridice prevăd că, prin decizia directorului general, se stabilește sigla Agenției și modelul legitimației de serviciu a personalului acesteia.
Care este rolul directorului general adjunct?
Directorul general adjunct are o funcție publică de conducere, este numit prin ordin al ministrului justiției la propunerea ministrului finanțelor publice și are rolul de a-l ajuta pe directorul general.
Știrile juridice precizează că, atunci când directorul general este în imposibilitate să își exercite atribuțiile, acestea vor fi preluate de directorul general adjunct. De asemenea, atunci când directorul general este în concediu sau în deplasare în țară sau în străinătate, are obligația de a delega atribuțiile sale directorului general adjunct sau șefilor de servicii/birouri ale Agenției.
Rolul directorului general adjunct este acela de a exercita competențele delegate prin decizie de directorul general și de a conduce Compartimentul de plăți și de a coordona activitatea Serviciului suport operațional. Legat de ultima sa atribuție, acesta are obligația de a întocmi fișa de post a șefului Serviciului suport operațional și de a evalua activitatea sa profesională.
Ce rol au compartimenle din cadrul Agenției?
Ștatele de funcții și personal se aprobă prin ordin al ministrului justiției, iar prin decizia directorului general al Agenției se stabilește repartizarea personalului în cadrul serviciilor, birourilor și compartimentelor, înființarea de compartimente în cadrul serviciilor și birourilor, stabilirea categoriei de personal pentru funcțiile de șef serviciu și șef birou.
Biroul identificare și urmărire bunuri este condus de un șef birou care este subordonat directorului general. Principala atribuție este aceea de a identifica și urmări bunurile ce pot face obiectul măsurilor asigurătorii în cursul procedurilor judiciare penale, al confiscării speciale sau extinse, prin transmiterea datelor și informațiilor la care are acces direct sau indirect.
Serviciul administrare și valori este condus de un șef serviciu fiind subordonat directorului general. Are ca atribuții: administrarea și evidența sumelor de bani sechestrați, depozitează temporar și administrează bunurile mobile indisponibilizate a căror valoare individuală depășește echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro.
Serviciul juridic, comunicare și registratură reprezintă Agenția în litigii, are rolul de comunicare și relații cu publicul, secretariat și registratură și protecție a informațiilor clasificate. Acesta este condus de un șef serviciu subordonat directorului general.
Noi locuri de muncă
Sper că la ocuparea acestor locuri de muncă, participanții vor avea șanse egale și cel mai nimerit pentru un anumit post, îl va obține.
„În orice funcții, spre-a da curs/Adevăratelor chemări,/Se-ajunge numai prin concurs:/Concursul de…împrejurări!” (Corneliu Berbente)