În Monitorul Oficial nr. 508/2025 a fost publicată Hotărârea nr. 513/2025 pentru aprobarea formatului şi conţinutului Cadrului naţional al calificărilor.
Executivul a aprobat formatul și conținutul Cadrului Național al Calificărilor (CNC), un instrument care va îmbunătății transparența, comparabilitatea și recunoașterea calificărilor cetățenilor care doresc să aibă acces pe piața muncii europeană.
CNC este aliniat la Cadrul European al Calificărilor (EQF), contribuind la promovarea mobilității educaționale și profesionale la nivel național și european, dar și la recunoașterea și portabilitatea rezultatelor învățării obținute în contexte formale, nonformale sau informale.
Potrivit noutăților, CNC este structurat pe opt niveluri de calificare, fiecare dintre acestea fiind descris prin rezultate ale învățării, exprimate sub formă de cunoștințe (teoretice și/sau faptice), abilități (cognitive, practice, intuitive sau creative), precum și prin gradul de responsabilitate și autonomie aferent.
Nivelul 1 reflectă cunoștințe generale de bază și abilități pentru îndeplinirea unor sarcini simple, desfășurate sub supraveghere directă.
Nivelul 4 presupune cunoștințe faptice și teoretice într-un context mai larg, cu o gamă variată de abilități necesare pentru identificarea și aplicarea de soluții la probleme specifice, precum și capacitatea de autogestionare și supraveghere a altor persoane.
Nivelul 8 reprezintă cel mai avansat grad de calificare, corespunzător unor cunoștințe de vârf într-un domeniu sau la intersecția mai multor domenii, abilități avansate de sinteză și evaluare, inovare, precum și un înalt grad de autonomie, autoritate și integritate profesională și științifică, implicând angajamentul continuu pentru dezvoltarea de idei noi.