Angajații au dreptul la zile libere pentru evenimente familiale deosebite!


Potrivit Codului muncii, angajații au dreptul la zile libere pentru evenimente familiale deosebite,  pentru urgențe familiale sau pentru rezolvarea altor situații personale.

Aceste zile speciale nu se includ în durata concediului de odihnă și se acordă conform prevederilor legale, ale regulamentului intern sau ale contractului colectiv de muncă aplicabil.

În cazul unor evenimente familiale deosebite ( căsătoria salariatului, nașterea unui copil, căsătoria unui copil, decesul unei rude, etc.) salariaţii au dreptul la zile libere plătite. Codul muncii prevede doar dreptul salariaților la aceste zile, celelalte aspecte privind  stabilirea   evenimentelor familiale considerate deosebite, numărul zilelor libere plătite cu aceste ocazii și modalitatea concretă de acordare se precizează în regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil.

În situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, salariații au dreptul de a absenta de la locul de muncă cel mult 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic cu recuperarea perioadei absentate. În această situație, angajatorul şi salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenţă.

Pentru îngrijirea unei rude sau persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire din motive medicale grave, angajatorul are obligaţia de a acorda acestuia concediu de îngrijitor cu o durată de 5 zile lucrătoare plătite într-un an calendaristic. În acest context, prin rudă se înţelege fiul, fiica, mama, tatăl sau soţul/soţia salariatului.

Pe de altă parte, pentru rezolvarea unor situații personale, studii ori formare profesională, salariații au dreptul la concedii fără plată, cu aprobarea prealabilă a angajatorului . Legislația nu prevede o limitare a perioadei în care un salariat poate beneficia de concediu fără plată, ci lasă acest aspect la latitudinea părților.

De reținut este faptul că pe perioada concediului fără plată contractul de muncă se suspendă prin acordul părților ceea ce afectează vechimea în muncă, în specialitate și stagiile de cotizare la sistemul public de pensii și de sănătate  ale angajatului.