Noi reglementări pun accent pe promovarea negocierilor colective!


Legea nr.283/2024, publicată în luna noiembrie a anului trecut, pune un accent pe promovarea negocierilor colective, vizând creșterea ratei de acoperire a acestora la 80%.

În contextul acelorași modificări legislative operatorii economici din zona de achiziții publice și pe concesionari sunt obligați să fie mai riguroși în respectarea legislației muncii și să acorde o atenție sporită negocierilor colective. Astfel, legiuitorul a stabilit că operatorii economici care participă la procedurile de achiziție publică sau concesiuni de lucrări și servicii au obligația de a respecta cerințele privind acordarea salariului minim și prevederile Legii dialogului social, inclusiv cele referitoare la inițierea negocierilor colective.

Mai mult, existența unui contract colectiv de muncă la nivel de unitate sau de sector devine un criteriu de evaluare în atribuirea acestor contracte, iar societățile condamnate penal în ultimii doi ani pentru nerespectarea prevederilor privind salariul minim sunt excluse de la participarea la procedurile de achiziție publică/cesiune.

ITM Sălaj reamintește că obligația de a iniția negocieri colective în vederea  încheierii unui contract colectiv de muncă este prevăzută de Legea nr.367/2022 privind dialogul social și  se aplică tuturor angajatorilor care au cel puțin zece angajați.

Inițiativa negocierii aparține oricăreia dintre părți, iar termenul pentru desfășurarea acesteia este de 45 de zile cu posibilitate de prelungire prin acordul părților implicate.