Noi reguli pentru detaşarea străinilor pe teritoriul României!


Străinul care deţine o Carte albastră a UE valabilă, eliberată de un stat membru care aplică integral acquis-ul Schengen, poate intra şi rămâne în România, în vederea desfăşurării unei activităţi economice, pentru o perioadă de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, fără a fi necesară obligaţia deţinerii avizului de angajare eliberat în condiţiile legislaţiei speciale privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

Legea nr. 28/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 176/2024, modifică în acest sens unele acte normative în domeniul străinilor.

Prin activitate economică se înţelege o activitate temporară legată direct de interesele comerciale ale angajatorului şi de sarcinile profesionale ale posesorului Cărţii albastre a UE pe baza contractului de muncă în primul stat membru, inclusiv participarea la întâlniri de afaceri interne sau externe, participarea la conferinţe sau seminare, negocierea de acorduri comerciale, efectuarea de activităţi de vânzare sau de marketing, explorarea oportunităţilor de afaceri sau participarea la activităţi de instruire şi pregătire.

Aprobarea sau respingerea cererii de eliberare a Cărţii albastre a UE se comunică de către Inspectoratul General pentru Imigrări, în scris, primului stat membru, în termen de 30 de zile de la data deciziei, atunci când România este al doilea stat membru, împreună cu motivele pentru respingerea cererii, dacă este cazul.

Dacă după 12 luni de şedere legală în primul stat membru ca posesor de Carte albastră a UE străinul se mută în România în vederea ocupării unui loc de muncă înalt calificat, membrilor de familie ai acestuia care solicită reîntregirea li se poate prelungi dreptul de şedere cu obligaţia de a prezenta şi permisul de şedere eliberat de primul stat membru.