Procedura de distribuţie aleatorie a elevilor în formaţiunile de studii!


Procedura de distribuţie aleatorie a antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor în formaţiunile de studii a fost aprobată de Ordinul nr. 3945/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 204/2024.

Unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia să distribuie în mod echitabil, în formaţiuni de studiu, şi următoarele categorii de antepreşcolari/preşcolari/elevi: copiii cu cerinţe educaţionale speciale, cei care repetă anul şcolar, cei care nu au parcurs ciclul preşcolar sau l-au parcurs incomplet, cei a căror limbă maternă diferă de limba de predare, cei transferaţi dintr-o altă ţară/unitate de învăţământ/clasă, precum şi pe cei admişi pe locurile distinct alocate candidaţilor cu cerinţe educaţionale speciale sau pe locurile speciale pentru romi.

Unitatea de învăţământ elaborează propria procedură privind repartizarea antepreşcolarilor/preşcolarilor/ elevilor înscrişi în grupele/clasele de început de nivel: grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V – a, clasa a IX – a, cu respectarea prevederilor prezentei proceduri, şi o afişează pe pagina de internet proprie sau la avizierul unităţii de învăţământ.

Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ aprobă o procedură internă pentru repartizarea aleatorie a cadrelor didactice care preiau antepreşcolarii din grupa mică în educaţia timpurie, elevii din clasa pregătitoare în învăţământul primar, elevii din clasa a V – a în învăţământul gimnazial, elevii din clasa a IX – a în învăţământul liceal în anul şcolar respectiv, cu respectarea prevederilor legale şi cu asigurarea principiilor transparenţei, nondiscriminării şi desegregării şcolare.

Potrivit noutăților, Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ optează pentru una dintre variantele de distribuire aleatorie a antepreşcolarilor/preşcolarilor în formaţiunile de studiu în educaţia timpurie – creşe şi grădiniţe, după cum urmează: în ordine alfabetică; prin tragere la sorţi.