ITM. Reglementări legislative privind munca cu zilieri


ITM Salaj aduce lămuriri privind activitatea desfășurată de zilieri.

Conform comunicatului, se reamintește că anul trecut a fost introdus un nou domeniu în categoria celor pentru care pot fi folosiți zilieri, respectiv  ”activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice”.

În categoria beneficiarilor de lucrări intră persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale,  întreprinderile familiale  și mai nou unităţile administrativ-teritoriale  care pot folosi zilieri atât pentru activități necalificate cu caracter ocazional cât și pentru întreținerea spațiilor verzi din domeniul public.

Se reamintește beneficiarilor, că în ceea ce privește cuantumul remunerației brute orare, aceasta poate fi negociat între  părți, dar nu poate fi mai mic decât valoarea orară a salariului minim, care în acest an este 18,145 lei/oră (conform HG  nr. 1.447/2022)  și se aplică în toate domeniile de activitate.

Remunerația se acordă, de regulă, la sfârșitul fiecărei zile de lucru, dar prin excepție este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul perioadei de lucru sau  la finalul lunii, dar numai cu acordul  scris al zilierului.

Plata remunerației se poate face prin orice mijloc legal de plată respectiv,  în numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.

Același act normativ stabilește că un zilier nu poate lucra  mai mult de 120 de zile pe an, dar există și domenii exceptate de la această regulă, în care poate lucra până la 180 de zile an.