Mult discutatele modificări cu privire la Legile justiţiei au fost într-un final adoptate potrivit noutăţilor legislative.
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 874 din data de 16 octombrie 2018, a fost publicat Ordonanța de urgență nr. 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.
Ce dispoziţii sunt vizate pentru a fi modificate?
Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor va suferi următoarele modificări:
– Pentru promovarea sau participarea la concursurile pentru ocuparea funcției într-o instanță/parchet imediat superior celei ce activează, s-a redus termenul de vechime în funcția de judecător sau procuror, care trebuie împlinit pentru promovarea în funcția de procuror la Parchetul de pe ÎCCJ – de la 18 ani la 10 ani.
– Condiții noi introduse pentru procurorii care doresc să fie promovați în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ: procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cel puțin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.
– Delegarea procurorilor la Parchetul de pe lângă ÎCCJ poate fi dispusă cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori.
Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii va suferi următoarele modificări:
– Ministrul justiției poate sesiza Inspecția Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare de către procurori. Cercetarea disciplinară se efectuează de Inspecția Judiciară, prevederile prezentei secțiuni fiind aplicabile în mod corespunzător (introdus prin alin. (31) la art. 44 din Lege)
– au fost introduse noi completări în ce privește procedura de sesizare a încălcărilor disciplinare de către magistrați.
Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară va suferi următoarele modificări:
– Apelurile și recursurile se judecă în complet format din 3 judecători, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel.
Potrivit OUG nr. 92/2018, în complet format din 3 judecători se aplică la judecarea apelurilor în cauzele care au fost înregistrate în primă instanță începând cu 1 ianuarie 2020. Apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanță începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, se judecă în complet format din 2 judecători.
– Pentru a fi numiți în cadrul DIICOT, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, o vechime de cel puțin 10 ani (anterior fusese 8 ani) în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma interviului organizat de către comisia constituită în acest scop.
– Pentru a fi numiți în cadrul DNA, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani (anterior fusese 8 ani) vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.
OUG nr. 92/2018 a atras mai multe critici iar Comisia Europeană va analiza modificările aduse Legilor justiţiei.