Modificări cu privire la acordarea primelor de încadrare, relocare și instalare acordate șomerilor


Se spune că „un om motivat poate face mult mai mult decât o echipă de oameni dezinteresați.” (Andy Szekely) Plecând de la acest principiu, legiuitorul a decis să îi motiveze pe cei rămași fără loc de muncă acordându-le diverse stimulente financiare în încercarea de a stopa migrarea acestora în afara granițelor. În prezent, pierzându-și locurile de muncă „mai mulți șomeri din țara noastră/Grăbiți, trec granița albastră./De au noroc, de oameni buni:/Îngenunchează la…căpșuni.(Nistor I.Bud)

Prin legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă publicată în Monitorul Oficial 103 din 6 februarie 2002, lege modificată și completată de legea 250/2013 publicată în Monitorul Oficial 457 din 24 iulie 2013 au fost introduse două prime de mobilitate: cea de încadrare și cea de instalare. OUG 6/2017 publicată în Monitorul Oficial 62 din 25 ianuarie 2017 a introdus prima de relocare.

Modificări cu privire la aceste prime au fost aduse prin HG 374/2017 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, și pentru modificarea și completarea Procedurilor privind accesul la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, modalitățile de finanțare și instrucțiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 377/2002 publicată în Monitorul Oficial 414 din 6 iunie 2017. Prevederile sale se aplică de la publicare.

Prima de instalare

Prima de instalare se va acorda șomerilor care vor munci într-o localitatea situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care aceștia își au domiciliul stabil și care își schimbă, astfel, domiciliul/reședința. Dovada existenței domiciliului/reședinței în localitatea de unde pleacă persoana se va face cu actul de identitate depus la înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de  muncă, adeverința eliberată de Inspectoratul General pentru Imigrări.

 Noutățile legislative arată că adeverința se poate obține electronic prin sistemele electronice de la data la care se publică pe pagina de internet a ANOFM.

Cei care după stabilirea dreptului la prima de instalare nu mai constituie o familie sau în cazul familiei monoparentale sau a celor care nu mai au copiii în întreținere, plata celei de a doua tranșe a primei de instalare egală cu 50% din cuantumul stabilit se va achita luna următoare lunii în care expiră perioada de 12 luni de la angajare, odată cu achitarea indemnizațiilor de șomaj cuvenite șomerilor către persoana care a solicitat prima de instalare, respectiv în mod egal soților care îndeplinesc condițiile de acordare și au solicitat împreună prima de instalare.

Prima de încadrare

Prima de încadrare se va acorda celor care vor lucra într-o localitate aflată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea unde au domiciliul/reședința. Cuantumul său lunar de va calcula în funcție de distanța rutieră, pe ruta cea mai scurtă, exprimată în kilometri, în ambele sensuri dus-întors, dintre localitatea de domiciliu/reședință și cea în care beneficiarul va lucra în urma încadrării în muncă.

Prima de relocare

Persoanele înregistrate ca șomeri care se încadrează în muncă, după data înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, cu normă întreagă, pentru cel puțin 12 luni, într-o localitate aflată la mai mult de 50 km față de domiciliu/reședință și, astfel, își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în cele învecinate, vor beneficia de prima de relocare. Aceștia vor primi 900 lei timp de trei ani. Rețineți că pentru a beneficia de această primă trebuie ca venitul net lunar al acestora sau împreună cu familia să nu depășească 5.000 lei/lună.

Cine nu va beneficia de prima de relocare?

Știrile juridice arată că nu vor beneficia de această primă cei care se încadrează în muncă pentru o perioadă sub 12 luni și pentru care, după încadrarea în muncă, se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată de 12 luni sau mai mare sau nedeterminată. Nu vor primi prima cei care, în cei 3 ani de la încadrare, încetează raporturile de muncă, cei al căror soț/soție/copii aflați în întreținere dețin în coproprietate o locuință în localitatea unde persoana își schimbă domiciliul.

Noutățile legislative stabilesc că prima de relocare se poate cumula cu suma de 30% din indemnizația de șomaj pe care o vor primi de la angajare până la finalul perioadei în care erau îndreptățiți să primească indemnizația de șomaj.

Ce acte se depun pentru a primi prima de relocare?

În 60 de zile de la încadrarea în muncă, persoana va depune la AOFM o cerere însoțită de actul de identitate care atestă noul său domiciliu, dovada încadrării în muncă, declarația angajatorului din care să rezulte că în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncă cu acea persoană și că se asigură sau nu locuință de serviciu. Se vor atașa certificatul de căsătorie, de naștere ale copiilor, contractul de închiriere înregistrat la organul fiscal, declarația pe propria răspundere privind veniturile nete ale persoanei singure sau împreună cu familia. Actele se pot depune personal, prin scrisoare recomandată sau prin fax, e-mail.

Prima se acordă de la data de întâi a lunii următoare solicitării acesteia, timp de 3 ani dacă în acest interval de timp persoana nu își pierde calitatea de angajat, cu excepția cazului în care în 30 de zile de la încetarea raportului de muncă se angajează în altă parte. Dacă raportul de muncă încetează în cei 3 ani și cel în cauză nu se reangajează în 30 de zile, prima de relocare se acordă până la data încetării raportului de muncă.

Pentru a primi lunar prima, beneficiarul va depune lunar, până în ultima zi calendaristică a lunii pentru luna expirată la ANOFM unde este în evidență, dovada plății chiriei, facturile emise de furnizorii de utilități, declarație pe propria răspundere privind membrii familiei și veniturile nete realizate, adeverința emisă de angajator care atestă că este angajat și are venit din salarii, contractul de închiriere nou, înregistrat la organul fiscal, dacă anteriorul contract a încetat în intervalul celor 3 ani.

Restituirea primei de relocare

Dacă raportul de muncă a încetat în mai puțin de 12 luni de la angajare sau se constată că în 12 luni de la angajare persoana își schimbă domiciliul sau reședința la vechiul domiciliu/reședință, dreptul la prima de relocare încetează prin decizie a directorului executiv al agenției pentru ocuparea forței de muncă, iar suma va fi recuperată de la beneficiar.