Acordul de încetare a CIM trebuie încheiat în formă scrisă?


Contractul individual de muncă poate înceta de drept, ca urmare a acordului părţilor sau ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi.

Încetarea contractului de muncă este reglementată în Capitolul V al Codului muncii. Dorim să ne îndreptăm atenţia asupra cazului de încetare ca urmare a acordului părţilor. Astfel ce formă trebuie să îmbrace acest acord, este valabil verbal sau trebuie neapărat un acord scris?

Potrivit ştirilor juridice, un caz practic va lămuri acest aspect.

Prin acţiunea în conflict de drepturi înregistrată la Tribunal reclamanta T.L., în contradictoriu cu pârâţii  D.S.P.H. a solicitat ca prin hotărârea care se va pronunţa să se constate că pârâtele i-au desfăcut contractul individual de muncă în mod abuziv fără să existe un acord al părţilor în acest sens, aşa cum este consemnat în carnetul de muncă şi fără să existe protocol de predare-preluare, încheiat de pârâte cu administraţia publică locală de la nivelul oraşului H.

Tribunalul având în vedere probele dosarului a admis cererea şi s-a dispus reintegrarea reclamantei pe funcţia deţinută anterior. Împotriva acestei decizii a fost formulat recurs.

Instanţa de recurs a reţinut că este adevărat că forma scrisă a acestui acord nu este obligatorie, dar în lipsa acesteia manifestarea de voinţă în sensul încetării contractului de muncă trebuie să fie, aşa cum a reţinut, prima instanţă, neechivocă, ceea ce înseamnă că nu se poate deduce existenţa unui astfel de acord de voinţă chiar şi în cazul în care salariatul a cunoscut actele normative invocate de  recurent în apărare prin care s-a realizat transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile publice locale.

Respectarea acestor acte normative de către angajator nu suplineşte lipsa acordului ambelor părţii la încetarea raportului de muncă, după cum nici faptul că reclamanta a formulat contestaţie după mai mult timp de la data încetării raportului de muncă nu poate acoperii această cerinţă impusă de textul de lege în discuţie (existenţa acordului părţilor).

De reţinut!

Forma scrisă a acordului de încetare a contractului individual de muncă nu este obligatorie însă este necesară pentru a evita orice situaţie neplăcută de mai târziu. Acestea fiind spuse, vă sfătuiesc ca să evitaţi anumite situaţii, să încheiaţi în forma scrisă acest acord deoarece mai târziu va fi foarte dificil de probat că întradevăr a existat un acord între angajat şi angajator.