De când se știu, românii fac haz de necaz, dar dau și dovadă de înțelepciune în pildele pe care le transmit din generație în generație. Se știe că, de multe ori în viață, te poți confrunta cu nedreptăți și pare că norocul te-a părăsit. În acele momente ar trebui să te gândești că „roata, de-ar fi și pătrată, tot se învârte câteodată.”
La fel au gândit și profesorii care au fost vitregiți de drepturile salariale în perioada 2008-2013 și care au crezut că nu li se va mai repara nedreptatea făcută. În 8 mai 2016 legiuitorul român a decis ca diferențele salariale ale profesorilor din învățământul de stat din perioada octombrie 2008-13 mai 2011 să fie achitate eșalonat pe o perioadă de 5 ani.
Modalitatea în care se vor calcula și achita aceste sume de bani a fost stabilită prin Hotărârea nr. 614/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011 care a fost publicată în Monitorul Oficial 683 din 2 septembrie 2016. Prevederile sale se aplică de la data publicării.
Cine sunt beneficiarii acestei legi?
Vor beneficia de plata acestor diferențe salariale personalul didactic și didactic auxiliar, cel de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar și universitar de stat și bibliotecile centrale universitare încadrat în perioada 1 octombrie 2008-13 mai 2011 sau într-un interval de timp în această perioadă.
În ce interval de timp se vor achita diferențele salariale?
Știrile juridice prevăd că acestea se vor achita eșalonat timp de 5 ani, plata urmând să se facă anual, în tranșe trimestriale egale. Astfel, începând cu 8 mai 2017 vor primi 5% din valoarea diferențelor salariale, în 2018 vor încasa 10%, în 2019 și 2020 li se va plăti câte 25% pe an și în 2021 vor primi 35% din valoarea diferențelor salariale.
Ce trebuie să facă profesorii pentru a primi acești bani?
Fiecare beneficiar al legii va adresa o cerere către angajatorul unde a lucrat în perioada 1 octombrie 2008-13 mai 2011 sau o parte din aceasta. Va depune cererea la registratura unității sau o poate trimite prin poștă cu confirmare de primire, prin telefax sau prin poșta electronică sau prin alte mijloace care asigură transmiterea cererii și confirmarea primirii acesteia.
Noutățile legislative prevăd că pentru beneficiarii care și-au schimbat locul de muncă în perioada 1 octombrie 2008-13 mai 2011 sau care au prestat activitate, în același timp sau succesiv, la mai mulți angajatori, calculul și plata diferențelor de drepturi salariale se va realiza la fiecare angajator care l-a salarizat în acest interval de timp, proporțional cu perioada efectiv lucrată la fiecare dintre aceștia.
Ce se întâmplă cu profesorii care s-au pensionat?
Știrile juridice prevăd că, cei care s-au pensionat până la 8 mai 2016 inclusiv, vor primi aceste drepturi de natură salarială într-o singură tranșă. Cei care se pensionează ulterior datei de 8 mai 2016, vor primi diferențele dintre drepturile cuvenite și cele efectiv plătite eșalonat în tranșe trimestriale egale, astfel încât să li se achite integral cel mai târziu la data pensionării.
Cum vor calcula angajatorii diferențele de drepturi salariale?
Noutățile legislative arată că, în vederea calculării acestor diferențe salariale, se va utiliza coeficientul de multiplicare 1,000 cu valoarea de 400,00 în locul valorii efectiv utilizate la momentul plății salariilor ținând cont de faptul că aceste diferențe salariale ce se achită eșalonat se actualizează cu indicele de inflație publicat în luna în care se face plata față de luna pentru care se calculează pe baza datelor comunicate de Institutul Național de Statistică și se aplică și personalului din învățământul preuniversitar încadrat în sistem de plată cu ora.
Astfel, diferențele de drepturi salariale cuvenite se determină prin scăderea din salariul brut lunar rezultat prin utilizarea coeficientului de multiplicare 1,000 cu valoarea de 400,00 a salariului brut lunar din statul de plată aferent lunii pentru care se face calculul.
Plata impozitului și a contribuțiilor sociale obligatorii
Fiind vorba de un venit care este plătit retroactiv, este obligatoriu să fie achitat impozitul aferent diferențelor de venituri din salariile stabilite pentru perioada 1 octombrie 2008- 13 mai 2011. Acesta se va reține, se va plăti și se va declara până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit diferențele de drepturi salariale.
Știrile juridice prevăd că se vor achita și contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajați și angajatori aferente acestor diferențe de venituri din salarii. Acestea se calculează și se rețin la data efectuării plății, se achită și se declară până la 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite aceste sume prin depunerea declarațiilor rectificative pentru lunile cărora le sunt aferente sumele respective.
S-au găsit surse de finanțare pentru profesori!
Austeritatea la care au fost supuse cadrele didactice a fost generată de susținerea că nu există fonduri pentru ca aceștia să își primească drepturile salariale. Iată că acum s-au găsit banii necesari. Pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat se vor acorda din sume defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale, iar pentru instituțiile de învățământ superior și cele subordonate MENCS de la bugetul de stat prin bugetul ministerului.
După 8 ani se repară greșeala comisă atunci când profesorii au fost vitregiți de drepturile salariale. Se adeverește proverbul grecesc conforma căruia “s-o învârti cândva roata norocului și o dânțui și săracul.”