Noutăți privind legea contabilității


contabilitateOdată cu înființarea în România a sucursalelor multor firme-mamă cu sediul în străinătate, au ieşit la iveală diferențele între modul de raportare financiară de la noi și cel folosit în alte țări. Se impunea alinierea sistemului de ținere a contabilității și de raportare la cel european, fapt ce va implica, de la 1 ianuarie 2015, aplicarea în legislația românească a Directivei UE 34/2013.

Legiuitorul român a început să transpună în legislația românească prevederile europene, astfel încât prima modificare a vizat Legea contabilității nr. 82/1991, care a  fost modificată de către OUG 79/2014, publicată în Monitorul Oficial 902 din 11 decembrie 2014. Noile prevederi devin obligatorii, în România, începând cu 1 ianuarie 2015.

Ce noi știri juridice aduce legiuitorul în legea contabilității?           

 1. Contabilitatea în partidă dublă, o alegere pentru PFA

Una dintre principalele noutăți se referă la persoanele fizice care desfășoară activități în scopul realizării de venituri (PFA, profesii liberale, întreprinderi individuale), care au obligația să își țină evidența contabilă în partidă simplă, la fel ca și până acum, dar, de acum încolo, pot opta pentru contabilitatea în partidă dublă, atunci când reglementările fiscale permit acest lucru.

Rețineți că, în prezent, nu există în legislația românească norme fiscale care să prevadă acest lucru, însă în 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei OUG, Ministerul Finanțelor Publice va elabora aceste norme.

2. Exercițiu financiar diferit de anul calendaristic

Perioada pentru care trebuie întocmite situații financiare anuale reprezintă exercițiul financiar, care coincide cu anul calendaristic. Așa cum în multe țări din UE, exercițiul financiar diferă față de anul calendaristic, şi legiuitorul român oferă, acum, posibilitatea alegerii tipului de exercițiu financiar pentru persoanele juridice cu sediul în România și pentru sucursalele din România ce aparțin unor persoane juridice străine.

Cu titlu de știri juridice, noutatea oferită de către legiuitorul român este aceea că vor putea opta pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic și persoanele juridice române, nu doar firmele care sunt afiliate unor societăți străine. Rețineți că instituțiile publice nu au această opțiune; pentru ele, exercițiul financiar va coincide cu anul calendaristic.

3. Obligațiile firmelor care vor opta de la 1 ianuarie 2015 pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic

 Cu titlu de știri juridice și firmele care se vor constitui începând cu 1 ianuarie 2015 vor avea această opțiune, nu doar societățile afiliate unor entități străine, așa cum este în prezent. Aceste firme vor avea obligația de a înștiința, în scris, Ministerul Finanțelor Publice despre opțiunea lor, în termen de 30 de zile calendaristice de la data înființării, respectiv cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de începutul exercițiului financiar ales, pentru restul firmelor. Cei care nu respectă acest termen pentru a notifica intenția lor, vor suporta amenzi de la 100 la 200 lei.

Rețineți că data aleasă pentru întocmirea de situații financiare anuale nu poate fi modificată de la un exercițiu financiar la altul, cu excepția cazului în care persoana juridică străină sau societatea-mamă străină își schimbă data de raportare sau au loc operațiuni de reorganizare.

Cu titlu de știri juridice, s-a decis că exercițiul financiar al unei persoane juridice care se lichidează începe în ziua următoare încheierii exercițiului financiar anterior și se încheie în ziua precedentă datei când începe lichidarea. Rețineți că perioada de lichidare este considerată un exercițiu financiar distinct față de cel precedent, indiferent de durata sa. Aceste dispoziții sunt valabile și în caz de fuziune, divizare, caz în care situațiile financiare au aceleași componente cu cele financiare anuale.

4. Contabilitatea se va organiza și conduce în compartimente distincte

 Regulile privind organizarea contabilității vor obliga firmele, ca, începând cu 1 ianuarie 2015, să aibă un departament creat special în acest scop. Acesta va fi condus de către directorul economic, contabilul-șef sau de către o altă persoană împuternicită. Rețineți că aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a definit clar noțiunea de persoană împuternicită, care poate să îndeplinească funcția de director economic sau de contabil-șef, în sensul că este o persoană angajată și are atribuții în conducerea contabilității firmei.

5. Obligativitatea raportului unic

 Atunci când situațiile financiare anuale ale societății-mamă sunt prezentate în vederea aprobării odată cu situațiile financiare anuale consolidate, iar societatea-mamă are obligația de auditare, cele două rapoarte de auditare pot fi prezentate sub forma raportului unic.

Aceeași regulă se va aplica și atunci când societatea trebuie să întocmească un raport consolidat al administratorilor, pe lângă raportul administratorilor întocmit pentru situațiile financiare anuale ale societății mamă. Cele două rapoarte pot fi prezentate sub forma unuia singur.

6. Situațiile financiare consolidate

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că situațiile financiare anuale consolidate constituie un tot unitar, astfel încât este strict interzis să se depună la Ministerul Finanțelor Publice mai multe seturi de situații financiare anuale, pentru același exercițiu financiar.

Rețineți că directoratul societății-mamă/consiliul de administrație au obligația de a depune la Ministerul Finanțelor Publice situațiile financiare anuale consolidate în 15 zile de la aprobarea acestora, dar nu mai târziu de 8 luni de la încheierea exercițiului financiar al societății-mamă. Cei care nu vor respecta termenele impuse vor fi pasibili de amendă de la 1.000 la 10.000 lei. Erorile constatate după depunerea situațiilor anuale vor fi corectate de la data constatării lor.

7. Prevederi abrogate

 S-au abrogat prevederile conform cărora firmele care în exercițiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro și totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro, pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate. De la 1 ianuarie 2015, acestea ar trebui să aplice sistemul european de raportare financiară simplificat, ce va face obiectul unei norme care va fi elaborată de MFP.

Schimbări necesare sau impuse?

 Scopul principal care a dus la modificarea legii contabilității a fost argumentată de faptul că organizarea contabilității în partidă simplă din România nu își mai găsește corespondent în noul cadru comunitar. Noile reglementări ar trebui să întărească disciplina în mediul de afaceri prin măsuri care să prevină situațiile în care firmele publică date financiare cu informații care, ulterior, sunt modificate și induc în eroare statul, creditorii sau instituțiile financiar-bancare.

Legea schimbării susține că „totul se schimbă, nimic nu este fix. Dacă nu profităm de schimbare, vom deveni victimele ei.” (Petre Arnold)