Tichete cadou pentru salariaţi în perioada Sărbătorilor de iarnă


24_bon_shutterstock_41

În decembrie, angajatorii români vor să-şi recompenseze angajaţii cu tichete cadou datorită regimului fiscal mai avantajos pentru acest bonus, adică impozitarea cu 16%. Însă, există riscul ca aplicarea impozitului de 16% să fie o capcană.

Potrivit prevederilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou și a tichetelor de creșă, cu modificările și completările ulterioare, tichetele cadou acordate salariaţilor se pot utiliza pentru cheltuieli sociale.

În data de 9 iulie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiţie a stabilit, prin Decizia nr. 6051/2013 cu privire la tratamentul fiscal aplicabil tichetelor cadou, excepţia prin care tichetele cadou pot fi considerate cheltuieli sociale, deci pentru care nu se datorează contribuții sociale, însă trebuie să fie îndeplinite următoarele condiţii:

  • să aibă rolul de a ajuta salariatul când acesta este nevoit să suporte cheltuieli mai mari decât în mod obișnuit, fiind condiţionate de apariția unui eveniment care, în principiu, nu ține de persoana angajatului (înmormântare, boală, naştere etc);
  • să fie ocazional;
  • aceste obligații să fie asumate de angajator, dar nu prin contract de muncă sau printr-un statut special prevăzut de lege;
  • să fie diferenţiate între beneficiari, pentru că sunt acordate pentru situaţii particulare.

În concluzie, tichetele cadou acordate salariaților cu ocazia Sărbătorilor de iarnă reprezintă venituri de natură salarială care se impozitează cu cotă de 16% și se cuprind în bază lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii, conform Deciziei Nr. 6051/ 2013.