Angajatorii care vor să lucreze cu cetățeni străini trebuie să obțină un aviz special (II)


wrkCe acte speciale trebuie să întocmească angajatorul care dorește să angajeze anumite tipuri de lucrători?

1. Pentru lucrătorii permanenți

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a statuat că pentru această categorie de salariati, angajatorul trebuie să întocmească un contract de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată sau determinată.

Spre a obține avizul de angajare pentru această categorie de lucrători străini permanenți, angajatorul trebuie să fi depus diligențele pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, al unui alt stat membru al UE sau Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung în România. Rețineți că avizul de angajare se va elibera fără a fi necesară această condiție, dacă locul de muncă vacant este pentru funcția de administrator și la angajatorul în cauză nu mai este alt străin angajat pe o astfel de funcție sau dacă locul de muncă vacant este pentru sportivi profesioniști și angajatorul este o persoană juridică cu obiectul de activitate principal desfășurarea de activități sportive.

Pentru a dovedi că a îndeplinit această condiție, angajatorul trebuie să prezinte următoarele acte:

– organigrama, în care să precizeze funcțiile ocupate și pe cele vacante;

– adeverința cu privire la locul de muncă vacant, eliberată de agenția pentru ocuparea forței de muncă cu 60 zile înainte de a depune avizul de angajare;

– dovada publicării într-un cotidian de largă circulație din România a cel puțin unui anunț pentru ocuparea locului de muncă vacant;

– copia procesului-verbal întocmit de angajator cu privire la selecția realizată pentru ocuparea locului de muncă vacant.

Lucrătorul permanent pe care angajatorul intenționează să-l angajeze trebuie să aibă pregătirea profesională, experiența în activitate sau autorizarea impusă de lege pentru a ocupa locul vacant și să nu aibă antecedente penale care să-l facă incompatibil cu desfășurarea acelei activități.

2. Pentru lucrătorii stagiari

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că avizul de angajare se va elibera doar angajatorului care este persoană juridică (deci PFA-urile nu se încadrează aici) și doar pentru a încadra în muncă un străin pentru efectuarea unui stagiu cu durata determinată pentru a obține o calificare profesională sau pentru a-și îmbunătăți pregătirea profesională ori să-și completeze cunoștințele lingvistice și culturale. Rețineți că durata stagiului nu poate fi prelungită.

Angajatorul va trebui să probeze că a publicat într-un cotidian un anunț, să depună copia ofertei ferme de angajare și copia contractului de stagiu încheiat sau care se va încheia.

3. Pentru lucrătorii sezonieri

Pentru a angaja acest tip de lucrători, angajatorul trebuie să prezinte copia ofertei ferme de angajare și curriculum vitae al cetățeanului străin. Se apelează la forța de muncă a acestora pentru a lucra într-un sector de activitate în care lucrul se desfășoară în funcție de succesiunea anotimpurilor (de exemplu la cules de căpșuni, prune etc.) Aceștia vor fi încadrați cu contract de muncă cu normă întreagă pe durata determinată care nu poate depăși 6 luni într-un interval de un an. Rețineți că acest contract de muncă nu poate fi prelungit.

Ce condiții trebuie întrunite și ce acte se depun pentru a obține avizul de detașare?

Pentru a lucra cu cetățeni străini detașați în România, angajatorul trebuie să întrunească aceleași condiții ca și-n cazul în care cere obținerea avizului de angajare.

Angajatorul va depune la Inspectoratul General pentru Imigrări atestatul de recunoaștere a studiilor necesare ocupării locului de muncă vacant, curriculum vitae, cazierul judiciar al străinului. Dosarul va mai cuprinde copia contractului de muncă înregistrat la autoritățile din țara de origine a străinului (tradus și legalizat), copia actului de detașare, copia documentului de trecere  a frontierei și două fotografii tip ¾ ale străinului detașat.

 Cât îl costă pe angajator eliberarea unui aviz de angajare/detașare?

 După ce-a strâns toate actele necesare eliberării avizului de angajare/detașare, angajatorul va depune cererea la Inspectoratul General pentru Imigrări într-a cărui rază de competență își are sediul. Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că documentația poate fi depusă de orice persoană care are calitatea de reprezentant al angajatorului.

Cererea va fi soluționată în 30 de zile de la data înregistrării acesteia. Pot fi situații care impun verificări suplimentare, caz în care termenul de soluționare poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Cererea angajatorului poate fi respinsă, dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de OG 25/2014, așa cum este publicată ea în Monitorul Oficial și dacă s-a epuizat contingentul anual pe tipuri de lucrători nou-admiși pe piața muncii. Angajatorul nemulțumit de refuzul primit poate face contestație la Curtea de apel în a cărei rază de competență se află structura teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări.

În momentul eliberării avizului de angajare/detașare, angajatorul va achita echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plății al sumei de 200 euro. Pentru obţinerea avizului de angajare pentru lucrătorii sezonieri se va plăti echivalentul în lei, la cursul BNR, al sumei de 50 de euro.

Când se poate anula avizul de angajare/detașare?

Inspectoratul General pentru Imigrări poate anula avizul dacă constată, după eliberarea lui, că nu erau îndeplinite condițiile legale, dacă se constată că a fost obținut pe baza unor acte false, dacă angajatorul nu se prezintă în 30 de zile de la data programării pentru a ridica avizul, dacă se constată că până la obținerea vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă sau detașare nu mai sunt îndeplinite condițiile de eliberare a avizului.

Ce sancțiuni riscă angajatorii?

Dacă angajatorul nu păstrează, pe toată durata de angajare/detașare, avizul, o copie a permisului de ședere sau a documentului de călătorie din care să rezulte legalitatea șederii străinului în România, poate scoate din buzunar între 700 și 1.000 lei, să plătească amenda.

Dacă angajatorul lucrează cu un străin detașat în muncă sau cu unul pentru care n-a fost necesară, potrivit legii, obținerea avizului de angajare, are obligația de-a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări în 10 zile de la data începerii activității acestuia în România o copie a contractului de muncă, a actului de detașare. În cazul în care nu-și îndeplinește aceste obligații, angajatorului i se va aplica o amendă de la 1.500 la 3.000 lei.

Liber la lucrul cu forță de muncă străină!

Dacă angajatorii români vor opta pentru mână de lucru din alte țări în detrimentul celei autohtone și vor avea răbdarea să nu se piardă în hățișul birocratic pe care-l presupune obținerea avizului pentru angajarea unui străin și își vor permite să-l și achite, rămâne de văzut! Prezenta ordonanță confirmă încă o dată că românului îi place birocrația sau că birocrația se ține scai de el…

„Pentru toate faci dosare,/Declarații multe-ncap,/Cât mai multe acte „rare”/Numai bune… de-aruncat!” (Gențiana Groza)