Când au descoperit românii creditul bancar, condițiile de acordare și rambursare nu păreau a fi atât de draconice ca acum. În timp, mari devoratori de credite bancare, românii au înțeles că „bancherul este un tip care îți împrumută umbrela pe timp cu soare, dar o vrea înapoi în minutul în care începe să plouă” (Mark Twain) și atunci „când bancherul spune „o, tempora”, fiți siguri că se gândește la dobândă.” (Valeriu Butulescu).
Legiuitorul român a dorit să vină în ajutorul românilor care au credite bancare în scopul de a le oferi anumite facilități fiscale pentru a putea restructura creditul bancar. Cu titlu de știri juridice, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 475 din 27 iunie 2014, OUG 46/2014 pentru modificarea și completarea Codului fiscal. Statistic, sunt vizați aproape 48% dintre românii care au luat credite imobiliare sau de consum. „În sărăcie, noroc cu creditul.” (Publilius Syrus)
Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească, cumulativ, românii pentru a primi deducere specială la credite?
Fericiții români posesori de credite bancare trebuie să fie titularii unui contract de credit (indiferent dacă sunt mai multe contracte de credit de la diferite bănci) aflat în derulare la 31 mai 2014, indiferent de data acordării creditului. Restructurarea se va acorda începând cu 1 ianuarie 2016. Până atunci, fiecare dintre cei care îndeplinesc condițiile pentru restructurare, se descurcă cum poate!
Pentru a primi deducerea specială, persoana fizică trebuie să realizeze venituri brute din salarii de până la 2.200 lei în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea. Dacă cel vizat va realiza venituri peste 2.200 lei/lunar, își poate lua adio de la deducerea specială. Aceasta nu se va mai acorda, chiar dacă inițial a îndeplinit condițiile de restructurare.
Deducerea specială se acordă lunar și se iau în calcul doar veniturile din funcția de bază. Suma primită ca ajutor este de 900 lei/lunar și se acordă pentru o perioadă de 2 ani. Dacă creditul contractat este în valută, se va calcula echivalentul în lei al deducerii acordate luând în calcul cursul de schimb al BNR pentru ziua când s-a efectuat plata.
Cum se obține deducerea specială?
Obligația acordării deducerii speciale aparține angajatorului, iar procedura de aplicare va fi stabilită de ANAF. Rețineți că este vizat angajatorul de la locul de muncă unde persoana fizică obține salarii la funcția de bază. Dacă contribuabilul se mută în cursul unei luni la alt angajator, deducerea specială se acordă la primul angajator pentru acea lună. Dacă contribuabilul este detașat, atunci deducerea specială va fi acordată de societatea unde este detașat.
Pentru a obține facilitatea fiscală, contribuabilul va prezenta angajatorului acte justificative emise de bancă:
– documentul emis de bancă din care rezultă titularul creditului, rata de după încheierea perioadei de diminuare a ratei, graficul plăților stabilit în urma restructurării;
– documentul emis lunar de bancă care atestă plata ratelor conform graficului plăților, stabilit în urma restructurăririi;
Toate actele justificative se păstrează de către angajator.
Ce înseamnă restructurarea creditului în accepțiunea OUG 46/2014?
Legiuitorul modifică condițiile de rambursare a creditului prin acordarea acestei deduceri speciale, dacă sunt întrunite cumulativ anumite condiții:
– titularul creditului nu înregistrează întârzieri sau acestea au cel mult 90 de zile;
– prin acordarea acestei deduceri, obligațiile de plată ale debitorului aferente creditului se reduc cu maxim 35%, dar nu mai mult de 900 lei sau echivalent;
– deducerea se acordă pe 2 ani (va viza veniturile din perioada ianuarie 2016-decembrie 2017);
– banca nu va putea majora rata dobânzii sau marja de dobândă (pentru creditele cu dobândă variabilă) și nici nu poate impune alte costuri decât cele stabilite la momentul restructurării.
Înainte de a-și restructura creditul, banca va pune la dispoziția celor împrumutați un grafic cu rambursarea creditului pe durata restructurării.
Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că restructurarea poate fi acordată o singură dată unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu condiția ca suma amânată la plată să se încadreze în limita a 900 de lei.
Deducerea specială se acordă și celor care obțin venituri din pensii
Dacă contribuabilul realizează venituri și din salarii și din pensii (din mai multe surse de venit – pensia de urmaș, de handicap etc), deducerea specială pentru credite se acordă la venitul realizat la o singură sursă de venit. Aceștia vor depune la angajator o declarație că nu beneficiază de deducerea respectivă pentru alte venituri realizate din pensii sau salarii.
Cei care obțin venituri din pensii pot beneficia de deducerea specială pentru credite de 900 lei, dacă realizează un venit brut lunar de până la 2.200 lei/lunar și îndeplinesc aceleași condiții pentru restructurare ca și salariații. Pentru pensionari, obligațiile privind acordarea deducerii speciale stabilite în sarcina angajatorilor, revin plătitorilor de venituri din pensii.
Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din pensie a contribuțiilor sociale obligatorii suportate de persoana fizică, suma neimpozabilă lunară de 1.000 lei și deducerea specială pentru credite.
De toate facilitățile acordate prin restructurarea creditului vor beneficia și moștenitorii care au preluat contractele de credit restructurate!
Cum se calculează impozitul pe salarii?
Cota de 16% se va aplica la locul unde se află funcția de bază asupra bazei de calcul determinate ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii aferente lunii respective și următoarele:
– deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
– cotizația sindicală;
– contribuțiile la fondurile de pensii facultative (la nivelul anului să nu depășească echivalentul în lei a 400 euro);
– deducerea specială pentru credite.
Practic, deducerea specială pentru credite va fi luată în considerare la stabilirea bazei de calcul pentru aplicarea impozitului de 16%.
Să se restructureze accept, dar să nu se schimbe nimic!
Prin OUG 46/2014, cei cu credite restructurate vor avea rata redusă cu 35% pentru 2 ani. Deși rata lunară și costul anual sunt mai mici, debitorul va rambursa băncii mai mulți bani la final decât dacă nu ar fi optat pentru restructurare, pentru că perioada pentru care se aplică dobânda crește cu doi ani.
Ce aplicabilitate în practică va avea restructurarea creditelor depinde de decizia băncilor de a accepta acest lucru și de disponibilitatea debitorului de a plăti o dobândă mai mare în timp la creditul contractat.
Până la urmă, “singurele datorii de la care nu dai faliment sunt cele de onoare.“(Teodor Burnar)