Vrei să fii ucenic? Vezi ce trebuie să faci!


ucenic1Albert Einstein a spus: “Încearcă nu să fii un succes, ci să fii o valoare”.

Asta îi spunea mereu lui Bobei, bunica sa. Acesta era modul ei de a-l încuraja, de a-l face să aibă mai multă încredere în el, pentru a păşi cu îndrăzneală în viaţă. Toate aceste cuvinte i-au rămas adânc întipărite în minte. Bobei avea 17 ani şi încă îşi căuta drumul în viaţă. Îi plăcea la şcoală, dar i se părea mult prea multă teorie. I-ar fi plăcut să încerce noi provocări, să înveţe pornind de la situaţii concrete.

Vrei să fii ucenic?
Într-o zi, pe un site, a văzut o întrebare care i-a stârnit curiozitatea: Vrei să fii ucenic? După ce citeşte totul pe nerăsuflate, Bobei merge la mama sa şi îi spune entuziasmat: „Mamă voi fi ucenic”. Mama băiatului, nedumerită fiind, îi cere mai multe detalii.

Ce este ucenicia?
Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie. Programul de formare profesională prin ucenicie constituie parte integrantă a contractului de ucenicie.

Ce îţi trebuie pentru a deveni ucenic?
În primul rând, trebuie să ai peste 16 ani.

În al doilea rând trebuie să fii interesat să înveţi pornind de la situaţii profesionale reale, concrete.

În al treilea rând, trebuie să faci demersuri pentru găsirea unui loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă în a cărei rază teritorială ai domiciliul sau reşedinţa ori la alt furnizor de ocupare, acreditat în condiţiile legii.

În al patrulea rând, nu trebuie să ai calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă, dar trebuie să îndeplineşti condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe niveluri de calificare conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.129/2000.
Aşadar, ucenicia la locul de muncă se adresează:
a) persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învăţare pornind de la situaţiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupaţii direct la locul de muncă;
b) angajatorilor care doresc să organizeze activităţi de ucenicie la locul de muncă potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de muncă declarate vacante.

Care sunt obiectivele formării profesionale prin ucenicie?
Prin ucenicie trebuie să se ofere persoanei interesate, cu vârsta de peste 16 ani, posibilitatea de a obţine o calificare în sistemul de calificare profesională a adulţilor, care să permită ocuparea unui loc de muncă şi continuarea învăţării.
Formarea profesională prin ucenicie trebuie să permită angajatorilor să-şi asigure forţa de muncă calificată, de calitate, în funcţie de cerinţele proprii.
De asemenea, este necesar ca programul de ucenicie:

  • să faciliteze integrarea socială a persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, în concordanţă cu aspiraţiile profesionale şi cu necesităţile pieţei muncii;
  • să asigure un nivel de securitate adecvat persoanelor interesate, pentru a soluţiona problema pieţelor de muncă segmentate;
  • să contribuie la creşterea economică, la crearea de noi locuri de muncă, la coeziunea socială şi la împlinirea personală;
  • să promoveze dialogul social şi să contribuie la dezvoltarea partenerilor la nivel local;

 

Cine este angajatorul şi ce obligaţii îi revin acestuia?
Angajatorul poate fi orice persoană fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.

Pentru a avea calitatea de angajator însă, persoanele juridice şi persoanele fizice trebuie să fie autorizate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiale, în condiţiile legii.

Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale pot încheia contracte de ucenicie la locul de muncă dacă fac dovada că prestează de cel puţin un an activitatea pentru care au fost autorizate.

Persoanele fizice autorizate şi întreprinderile familiale pot organiza ucenicie la locul de muncă pentru maxim trei ucenici concomitent şi numai pentru nivelul 1 de calificare.

Angajatorul are obligaţia de a desemna un coordonator de ucenicie care îndrumă ucenicul în vederea dobândirii competenţelor profesionale necesare calificării pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă.

Obligaţiile suplimentare ale angajatorului sunt:

  • să asigure ucenicului toate drepturile pe care i le conferă un contract de muncă încheiat pe durata determinată, proporţional cu timpul lucrat;
  • să asigure ucenicului pregătirea practică necesară calificării în care ucenicul se formează profesional;
  • să asigure ucenicului accesul la pregătirea teoretică şi practică corespunzătoare programului de formare profesionlă, finalizat cu certificat de calificare profesională a adulţilor;
  • să asigure finanţarea programului de formare profesională a ucenicului, dacă acest program nu este finanţat din alte surse;

Obligaţiile ucenicului:

  • să desfăşoare activitatea în conformitate cu prevederile contractului de ucenicie;
  • să participe la pregătirea teoretică şi practică corespunzătoare programului de formare profesională, finalizat cu certificat de calificare profesională a adulţilor;
  • să susţină şi să promoveze examenul de absolvire la terminarea stagiilor de pregătire teoretică şi practică, pentru obţinerea certificatului de calificare profesională.

Obligaţiile părinţilor:
Ucenicii până la vârsta de 26 de ani au dreptul la întreţinere, acestora aplicându-li-se prevederile Codului civil, perioada de ucenicie fiind asimilată cu cea de continuare a studiilor.

După ce ascultă cu atenţie toate detaliile, mama lui Bobei îl întreabă zâmbind: „Asta cine a mai scos-o?”.
„Legea 179/2013, lege ce vine în modificarea şi completarea legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă”, îi răspunde Bobei.
După cercetări şi săpături, Bobei şi mama sa fac demersurile necesare pentru încheierea unui contract de ucenicie.
Cuprinsul contractului
Pe lângă elementele obligatorii ale contractului individual de muncă, contractul de ucenicie cuprinde şi clauze referitoare la:

  • denumirea calificării pe care urmează să o dobândească ucenicul;
  • denumirea furnizorului de formare care desfăşoară programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă;
  • numele coordonatorului de ucenicie şi calificarea acestuia;
  • locul în care se desfăşoară activitatea de formare profesională;
  • durata necesară pregătirii toeretice şi practice prin ucenicie la locul de muncă;
  • obligaţiile angajatorului (pe care le-am prezentat mai sus);
  • obligaţiile ucenicului;
  • alte clauze, potrivit legii

Durata contractului
Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul.
Aceasta nu poate fi mai mică de:
a)12 luni, dacă se doreşte obţinerea nivelului 1 de calificare – acesta presupune aplicarea cunoştinţelor în activităţi profesionale ce se caracterizează prin sarcini de lucru previzibile (muncitor);

b) 24 de luni, dacă se doreşte obţinerea nivelului 2 de calificare, de muncitor calificat.
Sarcinile primite în cadul acestui nivel presupun responsabilitate şi muncă in echipă.
c) 36 de luni, dacă se doreşte obţinerea nivelului 3 de calificare – aplicarea cunoştinţelor într-o arie extinsă de activitate, cu sarcini de lucru mai complexe care excud rutina şi presupun luarea unor decizii, muncă în echipă şi atribuţii de coordonare (tehnician).

 

Durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână iar, în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână.

 

Zis şi făcut, dar cine plăteşte?
Finanţarea formării profesionale prin ucenicie la locul de muncă se poate realiza din resurse proprii ale angajatorilor, sponsorizări ale persoanelor fizice şi/ sau juridice, fonduri structurale europene, bugetul asigurărilor de şomaj sau alte surse legale constituite: donaţii, taxe etc.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, poate solicita şi beneficiază, la cerere, de 60% din valoarea indicativului social de referinţă a asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă.

Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului.

Aşadar, firmele care angajează ucenici, vor putea primi de la stat în jur de 300 de lei pentru fiecare ucenic.

Angajatorul care beneficiază de finanţare din fonduri structurale europene, precum şi din bugetul asigurărilor de şomaj sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale ucenicilor pe toată perioada contractului de ucenicie încheiat în condiţiile legii (această obligaţie nu îi incumbă însă angajatorului dacă finanţarea se realizează din venituri proprii).

În situaţia în care contractul de ucenicie încetează anterior datei prevăzute în contract, angajatorul este obligat să restituie AJOFM sumele încasate pentru respectivul ucenic, plus dobânda de referinţă a BNR.

Pe lângă toate acestea, angajatorul trebuie să îl şi plătească pe ucenic, salariul de bază lunar trebuind să fie cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

Ce posibilităţi există după încetarea contractului?

La terminarea stagiilor de pregătire ucenicul trebuie să promoveze examenul final.

Ce se întâmplă dacă nu promovează?

În cazul în care ucenicul nu a obţinut competenţele profesionale specifice programului de formare prin ucenicie, evaluarea acestuia se mai poate face o singură dată, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei Comisiei de evaluare, eliberată potrivit legii. În acest caz, contractul de ucenicie se poate prelungi cu cel mult 60 de zile.

Dacă ucenicul nu obţine certificatul de calificare sau nu respectă contractul de ucenicie sau renunţă la efectuarea stagiului inainte de incetarea contractului, el va trebui să scoată din buzunar banii pe care statul i-a cheltuit cu pregătirea sa.
La încheierea contractului de ucenicie, părţile pot conveni ca, la încetarea acestuia, după obţinerea calificării, activitatea ucenicului să continue cel puţin o perioadă egală cu durata contractului de ucenicie, prin încheierea unui contract individual de muncă în condiţiile legii, pentru exercitarea ocupaţiei în care ucenicul a fost calificat, dacă angajatorul a finanţat programul de ucenicie.
În condiţiile în care ucenicul nu respectă această clauză, refuzând să mai incheie contractul individual de muncă cu angajatorul, va fi obligat să suporte cheltuielile ocazionate de formarea profesională finanţată de angajator.
Dacă nu s-a inserat o astfel de clauză în contract, ucenicul, după ce şi-a obţinut atestatul, e liber să se angajeze unde doreşte, perioada de ucenicie constituind vechime in muncă.
Bobei a început stagiul de pregătire încercând ca pe toată durata acestuia să fie o valoare.
El a depus toate eforturile pentru a duce la bun sfârşit toate sarcinile primite şi pentru a învăţa cât mai multe lucruri mizând atât pe îndrumările bunicii sale cât şi pe afirmaţia lui Baltasar Gracian: „capacităţile se dezvoltă şi se arată din ce în ce mai mult cu fiecare sarcină primită”.