Categories
Articole Dreptul muncii Funcţionari publici Piaţa muncii

E oficial: 30 aprilie zi liberă pentru bugetari!

Anul acesta sărbătorim Paştele în apropierea zilei de 1 mai, zi declarată liberă pentru salariaţi. Aşadar, cum ne-au obişnuit până acum, guvernanţii au decis să facă o punte între sărbătorile pascale şi data de 1 mai.

În data de 30 aprilie 2019, salariații de la stat vor beneficia, pe lângă zilele libere acordate cu ocazia Paștelui și a Zilei Muncii, de o zi liberă suplimentară, astfel încât să se facă o punte între aceste sărbători, iar bugetarii să poată sta acasă timp de șase zile.

Măsura a fost anunțată vineri de Guvern, a apărut deja în Monitorul Oficial și este menită să-i ajute pe bugetari să-și recupereze capacitatea de muncă și să stimuleze turismul.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 171/2019 privind stabilirea zilei de 30 aprilie 2019 ca zi liberă, publicată în Monitorul Oficial nr. 249/2019, bugetarii beneficiază de o zi liberă în data de 30 aprilie 2019, astfel încât să se creeze o punte între zilele libere acordate cu ocazia Paștelui și Ziua Muncii. De aceea, salariații de la stat vor avea, la sfârșit de aprilie, aproape o săptămână liberă.

Totodată, Guvernul a stabilit și modul în care bugetarii vor recupera această zi liberă suplimentară. Astfel, ziua liberă din 30 aprilie va fi recuperată de către bugetari, conform HG nr. 171/2019, prin prelungirea corespunzătoare a programului zilnic de lucru, dar doar până la sfârșitul lunii mai, respectiv până în data de 31.

Însă, aceste prevederi nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 30 aprilie 2019 şi nici participanţilor în aceste procese.

Potrivit ştirilor juridice, operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 25 aprilie 2019 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu aceeaşi dată.

Operaţiunile de încasări prin virament în relaţia cu instituţiile de credit aferente datei de 30 aprilie 2019 se înregistrează în contabilitatea structurilor cu atribuţii în domeniul decontării din centrala Ministerului Finanţelor Publice în data de 30 aprilie 2019, iar în contabilitatea unităţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului în următoarea zi lucrătoare.

În ziua de 30 aprilie 2019, prin centrala Ministerului Finanţelor Publice se efectuează operaţiuni de încasări şi plăţi, operaţiuni de plăţi privind serviciul datoriei publice, precum şi eventualele operaţiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

În ceea ce priveşte mediul privat, dacă se ia o decizie la nivelul firmei, de o măsură similară ar putea beneficia și lucrătorii din mediul privat, adică și aceștia ar putea sta acasă timp de șase zile.