CCR a decis suspendarea contractului individual de muncă la plângerea penală a angajatorului împotriva salariatului


p192e7poq616ut1l9p33f1ek210q3Curtea Constituţională a României a hotărât suspendarea contractului individual de muncă la plângerea penală a angajatorului împotriva salariatului, prevăzută în Codul muncii, declarând-o neconstituţională.

Astfel, autoritatea emitentă a fost sesizată de o instanţă privind excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 52 alin.(1) lit.b) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, conform cărora “Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii: (…) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”.

Prin urmare, cu unanimitate de voturi, curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile potrivit cărora contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în cazul în care acesta a formulat plângere penală împotriva salariatului sunt neconstituţionale.