Studenţii vor primi burse şi în vacanţe iar unele categorii de personal vor beneficia de majorări salariale!


Avem veşti bune pentru studenţi şi unii funcţionari publici precum şi pentru salariaţii din Ministerul Apărării.

Astfel, Legea nr. 137/2017 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal – bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 444/2017 reglementează unele beneficii.

1.Se prevede că studenții care beneficiază de burse le vor încasa nu doar în cele nouă luni de cursuri, ci și în vacanță, potrivit art. I din Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare.

Astfel se prevede că, cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor este de 201 lei/lună/pe toată durata anului universitar (12 luni)/student de la învăţământul cu frecvenţă, fără taxă de studii.

Argumentul care a avut un impact la luarea acestei decizii este faptul că anul universitar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie, include două semestre şi se finalizează la 30 septembrie din anul calendaristic următor.

Reamintim că fondul pentru bursele studenților se constituie alocându-se 201 lei/lună pentru fiecare student bugetat iar universitățile distribuie acest fond conform criteriilor  generale stabilite prin Ordinul   ministrului Educației Naționale nr. 3392 din 27 februarie 2017.

Noutatea legislativă este că universitățile vor primi fonduri pentru burse pentru 12 luni, pentru întreg anul universitar, și nu doar pentru perioada activității didactice, ca în prezent (8-9 luni/an). Așadar, fiecare universitate va avea fonduri pentru a acorda burse încă 3 luni în plus, astfel că vor putea fi acordate burse studenților și pentru perioada vacanțelor.

2. O altă noutate o constituie majorările salariale  cu 20 % pentru unele categorii de personal. Astfel începând cu luna iunie 2017 se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază aflate în plată pentru personalul din cadrul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperaţie, pentru personalul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului, Gărzii Naţionale de Mediu şi Administraţiei Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării” precum şi pentru personalul din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi al comisariatelor regionale şi judeţene pentru protecţia consumatorilor.

3. Se recunoaşte şi pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare – medici – din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională posibilitatea de a opta pentru salariul de bază stabilit pentru o funcţie echivalentă.

Astfel se prevede că începând cu luna iunie 2017, personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare – medici – din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, indiferent de funcţia pe care sunt încadraţi, pot opta, în locul soldei de funcţie/salariului de funcţie, gradaţiilor şi soldei/salariului de comandă, după caz, pentru salariul de bază stabilit pentru o funcţie echivalentă, potrivit prevederilor din familia ocupaţională “Sănătate”, la care se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional deţinut.

Potrivit ştirilor juridice, ajutorul la trecerea în rezervă sau în retragere ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia şi alte drepturi specifice care se acordă, potrivit legii, personalului de mai sus se stabilesc în raport cu soldele/salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, corespunzătoare funcţiilor încadrate.

Aceste modificări aduc în stare de normalitate unele prevederi care până la momentul actual erau un subiect tabu.