Cu siguranță subiectul a generat o grămadă de polemici de-a lungul vremii, au curs râuri de cerneală, însă, nu știu dacă până acum s-a găsit un răspuns la această temă. Văzând preocuparea legiuitorului român de a înființa o serie de asociații și comitete care să militeze pentru promovarea egalității de șanse și tratament între bărbați și femei, dar, care în realitate au programe doar pe hârtie, încep să cred că egalitatea de șanse este doar un slogan. Viața de zi cu zi începând încă din antichitate a dovedit că femeile au luptat din greu pentru a fi egale cu bărbații și pentru a-i întrece.
România pe ultimul loc în UE
De când suntem în UE, fie că ne place sau nu, apărem în tot felul de clasamente, de cele mai multe ori situându-ne în zona „așa nu.” Astfel, ne situăm pe ultimul loc în UE în ceea ce privește egalitatea între bărbați și femei reușind un modest scor de 35,3 în contextul în care media europeană este de 54 de puncte. Chiar dacă există o legislație bogată la nivelul UE pentru a netezi inegalitățile dintre femei și bărbați și pentru ca ambii să beneficieze de șanse egale de tratament în toate domeniile de activitate, s-a constatat că, în medie, femeile câștigă cu 2 euro mai puțin pe oră decât bărbații.
Atât la nivel european cât și în România, lupta împotriva discriminării între bărbați și femei arată impecabil pe hârtie, însă, viața de zi cu zi, pare a contrazice textul de lege. În prezent doar 14% din ambasadori, 9% din decanii universitari, 3% din președinții marilor companii și 2% din miniștrii sunt femei.
Ce noutăți legislative aduce legea română în acest domeniu?
Mânat de la spate de legile europene, legiuitorul român a considerat că se impunea modificarea și completarea legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați. În acest sens, a fost elaborată legea 229/2015 care a fost publicată în Monitorul Oficial 749 din 7 octombrie 2015.
Știrile juridice arată că legiuitorul s-a concentrat pe stabilirea unor amenzi usturătoare pentru angajatorii care nu respectă principiul egalității de tratament între femei și bărbați. Astfel, va fi considerată contravenție și va fi sancționată cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 100.000 lei orice formă de discriminare bazată pe criteriul de sex, statut marital sau familial, precum și hărțuirea sexuală.
Aceeași amendă li se va aplica și angajatorilor care nu asigură egalitatea de șanse și tratament între femei și bărbați la locul de muncă sau care nu prevăd și nu aplică sancțiuni angajaților care încalcă demnitatea personală a altor angajați prin crearea de medii de intimidare, de ostilitate, de umilire prin acțiuni de discriminare sau care nu îi informează permanent pe angajați prin afișare în locuri vizibile asupra drepturilor pe care le au în ceea ce privește respectarea egalități de șanse și tratament între femei și bărbați în relațiile de muncă.
Vor primi aceeași amendă angajatorii care utilizează practici prin care dezavantajează persoanele de un anumit sex în relațiile de muncă: anunță și organizează concursuri doar pentru femei sau pentru bărbați, stabilesc și modifică fișa postului sau salariul, efectuează promovarea profesională sau aplică măsurile disciplinare pe criterii discriminatorii.
Poate că cea mai des întâlnită contravenție în rândul angajatorilor români vizează atitudinea acestora față de femeile gravide. Acești angajatori ar trebui să cunoască că pot primi amenzi în cuantumul descris mai sus dacă solicită unei candidate, în vederea angajării, să prezinte un test de graviditate și/sau să semnze un angajament că nu va rămâne însărcinată sau că nu va naște pe durata respectivului contract de muncă. În plus, tot în categoria contravențională se înscriu și faptele angajatorilor care concediază o femeie însărcinată sau aflată în concediu de maternitate sau de creștere a copilului până la 2 ani sau pe salariatul aflat în concediu paternal.
Angajatorii care, la încetarea concediului de maternitate sau de creștere a copilului până la 2 ani sau a concediului paternal nu primesc salariata/salariatul la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, sunt pasibili de amendă de la 3.000 la 100.000 lei. Aceeași amendă se va aplica angajatorilor care la revenirea la locul de muncă a salariatei din concediu de maternitate sau creștere copil nu îi acordă dreptul la un program de reintegrare profesională a cărui durată nu poate fi mai mică de 5 zile lucrătoare.
Potrivit legii, hărțuirea sexuală se pedepsește cu amenda de mai sus dacă are ca efect crearea la locul de muncă a unei atmosfere de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectată sau dacă influențează negativ situația persoanei angajate privind promovarea profesională, remunerația, veniturile de orice natură, accesul la formarea și perfecționarea profesională, în cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit care ține de viața sexuală.
Știrile juridice aduc noutăți cu privire la obligațiile firmelor de publicitate care trebuie să cunoască și să respecte principiul egalității de șanse și tratament și nu au voie să utilizeze stereotipurile de gen în producțiile publicitare. Astfel, publicitatea care prejudiciază după criteriul de sex respectul pentru demnitatea umană și aduce atingere imaginii unei persoane în viața publică sau privată este interzisă.
Cine se ascunde în spatele unei femei de succes?
Cred că în spatele unui bărbat de succes se ascunde o femeie puternică care a știut să îl susțină în drumul său spre reușită, însă, în spatele unei femei puternice și de succes se află doar un bărbat surprins că, ea, sexul slab, a reușit acolo unde ei, bărbații, au eșuat. În spatele unei femei de succes se află propria ei luptă cu prejudecățile societății, se află gânduri neîmpărtășite, victorii și eșecuri.
În dorința ei de a se dovedi egala bărbatului, pe care societatea l-a poziționat din start într-un statut privilegiat, femeia a reușit, pentru că a luptat cu înverșunare, a mutat munții din loc dacă a fost nevoie și nu a renunțat niciodată. De multe ori, nici măcar femeia nu a realizat cât de puternică este sau poate fi ! În spatele unei femei puternice și de succes nu este decât ea și o voință de fier.
De-a lungul vremii, s-a dovedit că, în ciuda faptul că bărbații se consideră superiori femeii care nu a fost și nu poate fi egala lor, viața a dovedit că „bărbatul propune și femeia dispune” (Jules Renard) și că „bărbații fac legile și femeile le abrogă.” (Alphonse Karr)