Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat pentru 29 noiembrie dezbaterile asupra sesizării referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, dată la care va decide dacă va trimite Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg o serie de întrebări.
Amânarea s-a datorat faptului că părțile au depus o cerere prin care se solicită Curții de Justiție Europene câteva întrebări preliminare cu privire la poziția lor față de aceste aspecte. De asemenea, și acum unele părți au depus memorii suplimentare, ba chiar au cerut să se analizeze mai cu atenție situația.
Prima întrebare se referă la felul în care este înțeles termenul ‘soți’ în Directiva 38/2004. (…) Dacă directiva europeană înțelege ‘soți’ indiferent de orientarea sexuală. Adică și soții de același sex, căsătoriți într-un stat membru al UE, în condițiile în care statul gazdă, România, nu are legislație care să permită căsătoria între persoane de același sex.
A doua întrebare se referă la felul în care legislația europeană înțelege să trateze în mod egal cetățenii europeni, indiferent dacă este vorba despre un cetățean din Belgia sau un cetățean din România și familia sa.
Avocatul “soţilor” a susţinut că potrivit răspunsului primit din partea Inspectoratului General pentru Imigrări, cei doi clienți ai săi sunt considerați soți și au drepturi conform directivei europene pentru primele trei luni cât stau în România, iar după aceea nu mai sunt subiecte de drept ale acestui act normativ.
Reamintim că în luna mai, Coaliția pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, inițiativa fiind semnată de 3 milioane de cetățeni. După ce a fost înregistrată, propunerea a fost transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispozițiilor constituționale.
Potrivit ştirilor juridice, în luna iulie, CCR a constatat că această propunere legislativă cetățenească de revizuire a Constituției îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei.
Curtea indica, în motivarea deciziei, că prin înlocuirea sintagmei “între soți” cu sintagma “între un bărbat și o femeie” se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie. În motivare se arată că: “Examinând redactarea art. 48 alin. (1) din Constituție, propusă de inițiatorii revizuirii, Curtea constată că aceasta nu este de natură să facă să dispară sau să înlăture, elimine ori anuleze instituția căsătoriei. De asemenea, toate garanțiile dreptului la căsătorie, astfel cum sunt consacrate în textul constituțional de referință, rămân neschimbate. Prin înlocuirea sintagmei ‘între soți’ cu sintagma ‘între un bărbat și o femeie’ se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie, în sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificația originară a textului”.
Vom urmări cu interes parcursul acestei solicitări fără precedent în jurisprudenţa Curţii.