Ordinul nr. 180/2023 prevede aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism.
Formarea profesională a ghizilor de turism se face prin programe de formare de tip calificare, specializare, perfecţionare organizate de furnizori de formare profesională autorizaţi sau prin evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale, precum şi în cadrul sistemului naţional de învăţământ.
Specializarea profesională pentru categoria de ghid de turism naţional sau ghid de turism specializat se realizează numai pentru persoanele care deţin certificat de calificare de ghid de turism sau certificat de competenţe profesionale pentru ghid de turism.
Profesia de ghid de turism poate fi exercitată de persoane fizice deţinătoare de atestat şi ecuson de ghid de turism, emise conform prezentelor norme metodologice.
Potrivit legislației, atestatele şi ecusoanele de ghid de turism au o valabilitate de 5 ani. Acestea se actualizează înainte de expirarea termenului de 5 ani de la data emiterii, respectiv a ultimei actualizări. În caz contrar, documentul îşi pierde valabilitatea.
Termenul de eliberare a atestatului şi ecusonului de ghid de turism este de 30 de zile de la data primirii şi înregistrării documentaţiei complete.