Revizuirea este o cale extraordinară de atac alături de contestaţia în anulare şi recurs.
Însă trebuie să avem în vedere că această cale de atac trebuie exercitată doar în unele cazuri prevăzute în mod expres de lege în art. 509 C. procedură civilă.
Subiecţii revizuirii
Pot formula cereri de revizuire: părţile în proces, procurorul şi terţii având legimitare procesuală (succesorii părţilor, creditorii şi terţii introduşi în proces).
Potrivit interpretării textului art. 67, alin. (4) C. procedură civilă, şi intervenientţii accesorii pot fi subiecţi activi ai cererii de revizuire, sub condiţia ca partea pentru care se intervine să fi exercitat ea însăşi calea de atac, să nu fi renunţat la aceasta ori cererea respectivă să nu fi fost anulată, perimată ori respinsă fără a fi cercetată în fond.
Competenta de judecata
Potrivit ştirilor juridice, este competentă cu soluţionarea cererii de revizuire instanţa care a pronunţat hotărârea atacată. De la aceasta regulă, legiuitorul stabileşte şi două excepţii:
a) În ipoteza în care motivul pentru care s-a solicitat revizuirea îl constituie existenţa hotărârilor definitive potrivnice, ce încalcă autoritatea de lucru judecat a celei dintâi pronunţate, competenţa revine instanţei mai mare în grad faţă de aceea care a dat prima hotărâre.
Ca o derogare şi de la excepţia anterior enunţată, dacă oricare dintre respectivele instanţe de recurs este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceasta din urmă va fi investită cu soluţionarea cererii de revizuire.
b) Atunci când sunt invocate motive care atrag competenţe diferite, nu se produce prorogarea de competenţă.
Obiectul revizuirii
Revizuirea poate fi formulată asupra hotărârilor pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul (art. 509, alin. 1 C. procedură civilă). Aşadar, hotărârile pot fi pronunţate în primă instanţă, în apel sau chiar şi în recurs în fond după casare (împrejurare în care este evocat fondul).
Unul dintre cazurile pentru care poate fi formulată această cale de atac este atunci când există hotărâri definitive potrivnice, date de instanţe de acelaşi grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri.
Potrivit dispozitiilor art. 509 alin. (1) pct. 8 C. procedură civilă, revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă există hotărâri definitive potrivnice, date de instanţe de acelaşi grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri.
Potrivit ştirilor juridice, prin Decizia nr. 539 din 10 martie 2016 s-a stabilit că în cazul în care hotărârile pretins a fi contradictorii au fost pronunţate în litigii care vizează executări silite efectuate în dosare diferite, dar care se referă la acelaşi titlu executoriu este îndeplinită condiţia privind existenţa contrarietăţii de hotărâri din perspectiva identităţii de obiect dintre cele două cauze
În concluzie, trebuie să fim foarte atenţi atunci când formulăm această cale de atac, să conţină toate elementele prevăzute de lege, în caz contrar calea de atac nu va fi admisă.