Bine cunoscutul formular 088 privind evaluarea intenției și a capacității de a desfășura afaceri ce implică TVA a fost adoptat în 2015, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 și începând cu 1 februarie 2017 devine istorie.
Legiuitorul a decis care este procedura pentru înregistrarea în scopuri de TVA prin Ordinul ANAF 605/2017 privind stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA, pentru aprobarea Procedurii privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a persoanelor impozabile, societăţi, cu sediul activităţii economice în România, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, supuse înmatriculării la registrul comerţului şi pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a persoanelor impozabile, societăţi, cu sediul activităţii economice în România, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, supuse înmatriculării la registrul comerţului care nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni în sfera de aplicare a TVA. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial 93 din 1 februarie 2017.
Care sunt criteriile pentru înscrierea în scopuri de TVA?
Acestea se aplică societăților comerciale care se înmatriculează la registrul comerțului și care doresc să se înregistreze în scopuri de TVA. Rețineți că sucursalele din România ale persoanelor impozabile care au sediul în afara României și care sunt înregistrate în scopuri de TVA, nu intră sub incidența acestor prevederi.
Odată cu depunerea la registrul comerțului a cererii de înmatriculare au obligația de a depune la organele fiscale de la sediul societății cererea de înregistrare în scopuri de TVA.
Știrile juridice prevăd trei criterii în funcție de care este condiționată înregistrarea în scopuri de TVA.
Primul prevede ca persoana impozabilă să nu se afle în situația de a nu desfășura activități economice în spațiul destinat sediului social și/sediilor secundare și în afara lor.
Al doilea criteriu privește pe asociații și/sau administratorii firmei care cere să se înregistreze în scopuri de TVA, aceștia nu trebuie să aibă înscrise infracțiuni în cazier. Dacă administratorii și/sau asociații persoanei impozabile nu sunt înregistrați fiscal în România, trebuie să dea o declarație din care să rezulte că nu au comis infracțiuni.
Al treilea criteriu se referă la evaluarea pe baza analizei efectuate de organele fiscale a intenției și capacității persoanelor impozabile de a desfășura activități economice ce implică operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA cu drept de deducere. Înainte de această modificare, persoana impozabilă depunea declarația pe proprie răspundere (formularul 088).
În urma evaluării, firmele sunt încadrate în trei grupe de risc: ridicat, mediu și scăzut.
Care este procedura de înregistrare în scop de TVA?
Dacă cererea de înregistrare în scop de TVA nu este însoțită de toate actele, persoana fiscală va primi 3 zile lucrătoare să complinească lipsurile. Dacă nu se conformează, va primi o înștiințare privind imposibilitatea soluționării cererii sale.
Dacă cel puțin unul dintre cele 3 criterii nu sunt îndeplinite, cererea de înregistrare în scopuri TVA, este respinsă. Dacă sunt îndeplinite criteriile, are loc evaluarea intenției și a capacității persoanelor impozabile de a desfășura activități economice care implică operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA cu drept de deducere și operațiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă TVA ar fi deductibilă în cazul în care aceste operațiuni ar avea loc în România.
După efectuarea analizei dacă persoana impozabilă îndeplinește criteriile de evaluare este încadrată la risc scăzut și i se emite decizia de înregistrare în scopuri de TVA. Dacă nu îndeplinește criteriile de evaluare este încadrată la risc ridicat și i se va respinge cererea de înregistrare în scopuri de TVA. Dacă îndeplinește parțial criteriile de evaluare este încadrată la risc mediu și reprezentantul legal al persoanei impozabile este invitat la sediul organului fiscal. Invitația se va face în scris urmând să se indice, în mod obligatoriu, data, ora și locul la care contribuabilul trebuie să se prezinte, baza legală și scopul solicitării, precum și actele pe care are obligația de a le prezenta.
Persoana impozabilă poate cere o singură dată în mod întemeiat amânarea datei de prezentare. Cererea sa poate fi admisă sau nu. Solicitarea de înregistrare în scopuri TVA se respinge dacă nu se dă curs invitației sau nu furnizează informațiile/documentele solicitate. Dacă se dă curs invitației și se furnizează datele solicitate și se justifică intenția și capacitatea persoanei impozabile de a desfășura activități economice din sfera TVA, se va întocmi un referat cu propunerea de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA.
Propunerea de respingere a cererii de înregistrare în scopuri de TVA va cuprinde motivele de fapt și de drept. Decizia de admitere sau respingere se ia în baza referatului care cuprinde propunerea de aprobare sau respingere. Rețineți că înainte de a respinge cererea, contribuabilul are dreptul de a fi ascultat unde acesta poate să își exprime în scris punctul de vedere sau să notifice despre renunțarea la acest drept.
Înregistrarea în scopuri de TVA
Soluționarea cererii de înregistrare în scopuri de TVA are loc prin emiterea deciziei de aprobare/respingere. Decizia ca cuprinde motivele de fapt și de drept și se comunică persoanei impozabile. Împotriva acestei decizii privind respingerea solicitării de înregistrare în scopuri de TVA, persoana impozabilă poate formula contestație la organul fiscal emitent în 45 de zile de la data
Firmele care sunt în curs de constituire și solicită înregistrarea în scopuri de TVA, vor primi decizia de admitere sau de respingere după data la care se comunică certificatul de înmatriculare la registrul comerțului.
Ce se întâmplă dacă ai depus formularul 088 până la 1 februarie 2017?
În acest caz, se va aplica procedura în vigoare la data depunerii solicitării de înregistrare în scopuri de TVA. Cei care nu au depus formularul 088 până la 1 februarie 2017, inclusiv ca urmare a notificării organului fiscal sau aprobării solicitării de prelungire a termenului de depunere a formularului, vor urma prevederile Ordinului 605/2017.
Pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA pentru care procedura de evaluare nu a fost finalizată (adică până la 1 februarie 2017 referatul cu propunerea de anulare/menținere a calității de persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA nu a fost aprobat), vor urma prevederile Ordinului 605/2017.