Legea privind “mamele eroine” a fost adoptată. Care este indemnizaţia de care pot beneficia?


descarcare-99În România, rata natalităţii este din ce în ce mai scăzută, unul dintre motive este faptul că familiile aleg să aibă un singur copil iar sporul natural este negativ. Date fiind aceste circumstanţe statul îşi doreşte să ajute financiar familiile care au mai mult de trei copii.

Astfel, potrivit noutăţilor legislative, Senatorii au decis că mamele cu mai mult de trei copii vor deveni mame eroine și vor primi indemnizație viageră echivalentă cu 30% din salariul mediu pe economie. În acest timp, mamele cu cinci sau mai mulţi copii vor primi o indemnizaţie viageră de 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul şi medalia de ”Mamă Eroină”.

Acest proiect de lege a fost adoptat tacit de Senat, în data de 17 octombrie, anul curent. Proiectul prevede acordarea unei îndemnizaţii viagere acelor mame care au trei sau mai mulţi copii, aceasta fiind cuprinsă între 30-50% din salariul mediu net pe economie, ceea ce înseamnă între 630 şi 1.000 lei.

”Femeile care au născut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie. Femeile care au crescut patru copii vor primi 40% din salariul mediu net pe economie, iar cele care au cinci sau mai mulţi copii vor primi o indemnizaţie viageră de 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul şi medalia de ”Mamă Eroină”, se arată în legea adoptată tacită.

Potrivit ştirilor juridice, îndemnizația va fi viageră și nu va fi impozitată. Aceasta se va actualiza anual în funcţie de salariul mediu net pe economie şi nu va ţine cont de alte venituri pe care familia le obţine.

Pentru a intra în posesia acestei îndemnizaţii, mamele care au cel puţin trei copii trebuie să facă o cerere scrisă în acest sens.

Iniţiatorului propunerii susţine că “Cred că o femeie care naşte, creşte şi se ocupă de educaţia a trei sau mai mulţi copii, poate fi numită Mamă Eroină (…)Statalitatea noastră depinde de numărul populaţiei. Există studii care arată că în România vor exista numai 16 milioane de cetăţeni în anul 2050.”

În acest fel, aşa cum am menţionat şi anterior, se doreşte creşterea natalităţii, în contextul în care tot mai mulţi oameni decid să nu aibă copii, unul dintre motive fiind tocmai nivelul scăzut de trai, care nu permite întotdeauna creşterea micuţilor, în condiţii decente.

Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, scăderea natalităţii în România este îngrjorătoare, iar dacă lucrurile nu se schimbă până în anul 2050 ţara noastră ar putea numără doar 14,5 milioane locuitori. Raportul realizat de ONU în ceea ce privşte populaţia la nivel global a arătat că atât timp cât politicile demografice nu se schimbă, România va suferi o diminuare semnificativă a populaţiei.