Elevii au dreptul să conteste notele acordate de profesori


elevi
Începând cu 22 septembrie 2016 elevii vor avea un nou statut ale cărui prevederi se vor aplica elevilor din învățământul de stat, particular și confesional din România. Noul statut vine cu noutăți legislative cu privire la drepturile și îndatoririle elevilor și cu beneficiile acordate de stat acestora.

În Monitorul Oficial 645 din 23 august 2016 a fost publicat Ordinul MENCS nr. 4742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului. Practic, statutul legiferează dreptul elevilor de a-și face auzită vocea, de a se putea exprima, de a se putea implica în viața școlii și de a avea un dialog cu dascălii lor. Legiuitorul a împărțit drepturile elevilor în 5 categorii: drepturi educaționale, de asociere și exprimare, drepturi sociale, recompense și alte drepturi. Deasemenea, legiuitorul  a precizat ce îndatoriri, interdicții și sancțiuni li se pot aplica elevilor în incinta școlii.

Drepturile elevilor                                                                                             

Printre drepturile educaționale se numără de a avea acces gratuit la învățământul de stat, de a fi consultați și de a-și spune opinia cu privire la disciplinele școlare, de a studia o limbă străină, de a primi manuale școlare gratuite și de  a beneficia de consiliere școlară, profesională și psihologică. Elevii trebuie să fie informați cu privire la planificarea materiei semestriale și trebuie să primească rezultatele evaluărilor scrise în 15 zile lucrătoare.

Elevii cu rezultate deosebite vor fi recompensați cu premii și cei cu performanțe școlare deosebite pot promova 2 ani de studii într-un an școlar. Elevii au dreptul de a oferi feedback semestrial profesorilor care predau la clasă prin fișe anonime.

Știrile juridice prevăd că elevii au dreptul la o evaluare obiectivă și corectă și pot contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise. În acest sens, elevul sau părintele solicită verbal profesorului să justifice rezultatul evaluării. Dacă nu sunt mulțumiți de argumentele profesorului, pot cere în scris conducerii școlii reevaluarea lucrării scrise. Rețineți că nu se poate cere reevaluarea probelor orale sau practice.

Dacă în urma reevaluării diferența dintre nota acordată inițial și cea acordată la reevaluare e mai mică de un punct, contestația este respinsă, dacă este mai mare de un punct este admisă.

Știrile juridice prevăd că elevii au dreptul la protest fără perturbarea orelor.

Toți elevii beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață naval și subteran și pentru cel intern auto, feroviar, naval și fluvial, de decontarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau la gazdă. În plus, pot beneficia de burse sociale, de studiu și de merit, de asistență medicală, psihologică și logopedică gratuită în cabinetele medicale. Li se acordă tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film.

Îndatoririle elevilor

Orice drepturi vin la pachet cu o serie de obligații ce trebuie respectate, fapt care se aplică și în cazul elevilor. Elevii trebuie să meargă la cursuri, să se pregătească la fiecare disciplină de studiu, să respecte regulamentul școlii, să se comporte civilizat și să aibă o ținută vestimentară decentă și adecvată.

Au obligația de a plăti contravaloarea eventualelor prejudicii aduse bazei materiale școlare și trebuie să restituie la sfârșitul anului școlar manualele gratuite primite de la școală.

 Interdicțiile elevilor

 Știrile juridice prevăd că elevilor le este interzisă deținerea și consumarea de droguri, alcool, țigări și participarea la jocuri de noroc. Nu au voie să introducă în școală arme, produse pirotehnice și să difuzeze materiale electorale sau cu caracter obscen sau pornografic.

Nu au voie să folosească telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor, cu excepția cazului în care profesorul le permite utilizarea acestora în scop educativ sau în situații de urgență.

Ce sancțiuni pot primi elevii?

Statutul prevede că elevii pot primi observație individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit, sociale, mutarea disciplinară la o clasă paralelă în aceeași școală, preavizul de exmatriculare și exmatricularea.

Rețineți că sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colegilor de clasă sau a școlii este interzisă. La fel, elevii nu pot fi supuși unor sancțiuni colective.

Știrile juridice prevăd că toți elevii din învățământul preuniversitar la fiecare 10 absențe nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină/modul, vor avea nota scăzută la purtare cu un punct. Cei care au nota la purtare mai mică de 9 în anul școlar anterior nu pot fi admiși în școlile cu profil militar, confesional și pedagogic.

Sancțiunile aplicate pot fi contestate

Elevul sau părintele pot contesta sancțiunea în 5 zile lucrătoare de la aplicare. Ea este soluționată de consiliul de administrație al școlii în 30 de zile de la depunere. Hotărârea acestuia nu este definitivă, ea poate fi atacată la instanța de contencios administrativ. Exmatricularea elevului din toate școlile poate fi contestată în scris la MENCS în 5 zile lucrătoare de la comunicarea sancțiunii.

Dacă elevului i s-a aplicat una dintre sancțiuni (cu excepția exmatriculării) și i s-a scăzut și nota la purtare și acesta dă dovadă de un comportament fără abateri cel puțin 8 săptămâni până la încheierea semestrului sau anului școlar, prevederea privind scăderea notei la purtare asociată sancțiunii poate fi anulată. Anularea scăderii notei la purtare se aprobă de entitatea care a aplicat sancțiunea.

Statutul facilitează posibilitatea unui dialog profesor-elev și oferă elevilor șansa de a se putea exprima, pentru că „școala cea mai bună e aceea în care și școlarul învață pe profesor.”  (Nicolae Iorga).