Bugetari! Iată colindul Guvernului cu privire la salariul și sporurile ce se vor acorda în 2016


buget
Iată că anul 2015 mai are puțin și trece și, fiind vremea bilanțurilor și a planurilor pentru anul ce va să vină peste câteva zile, Guvernul s-a gândit să transpună într-o OUG planurile sale cu privire la salariile, pensiile, sporurile pe care românii le vor primi sau nu.

Sec și fără a ține cont de alte lucruri, legiuitorul a decis dacă buzunarele românilor vor rămâne la fel de goale, dacă există vreun soi de speranță pentru pensionari sau prin acest act normativ au ucis speranța cu totul. Lecturând actul normativ pare că este un colind al Guvernului către nația românilor:  „aho,aho, copii și frați/stați puțin și ne-ascultați/să vedeți ce salarii meritați.”

OUG 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial 923 din 11 decembrie 2015 și a intrat în vigoare chiar de la data publicării.

Cresc salariile și sporurile bugetarilor în 2016?

După atâta agitație pe străzile țării din ultimele luni, ai tinde să crezi că românii și-au câștigat dreptul de a trăi mai bine, de a primi salarii mărite și sporuri pe măsură. Greșit! Știrile juridice ne anunță scurt și la obiect că anul viitor cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază bugetarii se va menține la același nivel cu cel care se acordă în luna decembrie 2015, dacă personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Aceeași soartă o au și sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte sisteme de salarizare care vor îngheța la nivelul lui decembrie 2015. Dacă se schimbă condițiile în care își desfășoară activitatea, personalul va beneficia de drepturile corespunzătoare noilor condiții, iar valoarea de referință se va menține și în 2016 tot la 600 lei.

Noutățile legislative precizează că personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor, ale căror contracte colective își încetează valabilitatea în 2016, vor beneficia de majorări salariale cu 10%.

Cum va fi recompensată munca prestată în zilele de sărbătoare?

Bugetarii încadrați în funcții de execuție sau conducere care, în 2016, prestează muncă suplimentară peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și în celelalte zile în care, conform legii, nu se lucrează, se vor compensa doar cu timp liber fără să se acorde vreo sumă de bani.

Cine va primi tichete de masă, tichete cadou, prime de vacanță, premii?

Se pare că 2016 nu va fi un an atât de bogat pe cât am fi sperat, pentru că bugetarii nu vor primi tichete de masă, tichete cadou, prime de vacanță, vouchere de vacanță și premii, chiar dacă lucrează în entități care sunt înființate pe lângă instituțiile publice și se finanțează integral din venituri proprii.

Excepția de la regula de mai sus o constituie sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale care vor putea primi premii. Se vor putea acorda tichete de masă de către instituțiile finanțate integral din venituri proprii, serviciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Ce soartă vor avea pensiile în 2016?

S-a decis să nu se acorde ajutoare sau indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu sau la trecerea în rezervă. Excepție de la regula de mai sus o reprezintă cazul în care raporturile de serviciu sau de muncă încetează ca urmare a decesului angajatului.

Cadoul către pensionari îl reprezintă mărirea punctului de pensie cu 5%, urmând a fi de 871,7 lei. Știrile juridice arată că și pensiile militare de stat se vor majora în 2016 cu 5%.

Drepturile salariale primite prin hotărâri judecătorești se vor achita în tranșe

Cei care sunt fericiții posesori ai unui titlu care a devenit executoriu în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2016, prin care au obținut drepturi de natură salarială, vor primi banii cuveniți în 5 ani. Astfel, în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie li se va plăti 5% din valoarea titlului executoriu, în cel de al doilea an 10%. În anul trei și anul patru vor primi câte 25%, iar în ultimul an li se va achita 35%.

Aceeași procedură se va aplica și pentru plata sumelor din hotărârile judecătorești care au devenit titluri executorii între 1 ianuarie și 31 decembrie 2016 și prin care bugetarii au obținut daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor ce au ca obiect acordarea unor drepturi salariale. Rețineți că în decursul celor 5 ani cât timp se achită aceste tranșe orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

Noutățile legislative precizează că aceste sume se vor actualiza cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică și se va acorda și dobânda legală remuneratorie calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie.

Fondurile de pensii administrate privat

Legiuitorul a stabilit că în termen de 9 ani de la începerea activității de colectare, cota de contribuție la fondul de pensii se majorează cu 6%, cu o creștere de 0,5% puncte procentuale pe an până în 2015 inclusiv, respectiv cu o creștere de 0,1 puncte procentuale în anul 2016 și cu o creștere de 0,9 puncte procentuale în 2017, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an.

Ce soartă va avea Programul Prima casă?

Noutățile legislative arată că modificările aduse legii care reglementează acest program care s-a bucurat de un real succes, prevăd că creditul acordat inițial în cadrul Programului să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noii locuințe în cadrul Programului.

S-a stabilit că la data solicitării celui de-al doilea credit, beneficiarul Programului va declara fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția cel mult o locuință (cea cumpărată sau construită prin program pe care o va înstrăina cel mai târziu la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau construire a noii locuințe), fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția cel mult o locuință dobândită sau construită prin orice alt mod decât prin program în suprafață utilă mai mică de 50 mp și a o doua locuință  (cea din cadrul programului pe care o va înstrăina cel mai târziu la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau construire a noii locuințe).

 Un buget nou, un portofel la fel de gol!

Ce înseamnă bugetul pe 2016? „Bugetul pe anul viitor este votat la sfârșitul acestui an pentru a ne face să credem că Noul An va veni cu un buget nou .” (Victor Martin), însă, viața ne dovedește că, în realitate, „bugetul este o confirmare matematică a suspiciunilor noastre”. (A.A. Latimer)