Proiect – Noi reguli privind decontarea cheltuielilor de transport pentru polițiști și personalul militar


bani

În ziua de azi mașina a devenit o necesitate nemaiputând fi considerată un lux. Însă, costul piperat al carburanților face ca deplasarea cu mașina să devină un lux. Majoritatea dintre noi ne petrecem o grămadă de timp în trafic, astfel încât dezvoltăm o relație specială cu mașina noastră pe care ajungem să o considerăm un membru al familiei.

Costurile cu întreținerea mașinii și deplasarea dintr-un loc în altul fac ravagii în buzunarele românilor. „Scumpirile la benzină/Efecte stranii încep s-aducă/ La unii…piele de găină/La alții păru-n cap…măciucă!” (David Boia)

Pentru anumite categorii de români legiuitorul a prevăzut posibilitatea de a li se deconta cheltuielile cu transportul de acasă până la serviciu și retur. Această categorie aparte cuprinde polițiștii, militarii, funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În prezent, Ordinul MAI 51/2014 publicat în Monitorul Oficial 269 din 11 aprilie 2014 a reglementat normele metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport în unele situații în care cadrele militare, polițiștii și personalul civil se deplasează la și de la locul de muncă. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică pe 17 martie 2015 un proiect pentru modificarea acestor norme.

Ce noutăți legislative aduce proiectul de lege?

În prezent li se decontează cheltuielile de transport celor care se deplasează la și de la locul de muncă dacă distanța dintre localitatea unde aceștia domiciliază și locul de muncă este de 5-70 km sau sunt încadrați în unități izolate. Intră sub incidența legii și polițiștii mutați în interesul serviciului în altă localitate decât cea de domiciliu cărora nu li se pot asigura locuințe unde au fost mutați.

Noutățile legislative ale proiectului consideră că sunt îndreptățiți să li se deconteze cheltuielile de transport la și de la locul de muncă cei care se deplasează pentru a executa, în afara orelor de program, controale inopinate sau alte misiuni ordonate, în cazul în care unitatea este în afara perimetrului localității de domiciliu/reședință.

Noile știri juridice prevăd că aceste cheltuieli  de transport efectuate în afara programului de lucru, dar în legătură cu serviciul, se vor deconta lunar pe baza bonului fiscal de carburant, abonamente, legitimații, bilete de călătorie în original și documente ce confirmă solicitarea prezenței polițistului la serviciu.

Dacă deplasările în interes de serviciu sunt frecvente, conducătorii pot aproba procurarea de abonamente pe calea ferată sau auto dacă prețul acestora este mai mic decât costul legitimațiilor/biletelor ce s-ar folosi pentru toate deplasările  în cursul unei luni. Rețineți că se vor deconta cheltuielile de transport doar pentru utilizarea transportului feroviar și auto, fără să fie inclus aici taxi-ul, transportul aerian sau naval.

Cum se decontează abonamentele și biletele de călătorie?

Cei care fac naveta au dreptul să li se deconteze costurile de transport, sens în care vor trebui să prezinte: abonamentul lunar, săptămânal sau bilete de călătorie, (alegerea uneia dintre forme aparține departamentului financiar-contabil care va opta pentru varianta cea mai puțin costisitoare), abonamente și bilete de călătorie atunci când abonamentul nu acoperă și zilele de sâmbătă și duminică și bilete de călătorie în cazul motivat în care pe ruta respectivă operatorii autorizați de transport nu emit abonamente.

Rețineți că pentru a vi se deconta biletele de călătorie trebuie să dovediți cu un înscris de la operatorul autorizat că nu emite abonamente pe ruta respectivă sau să dați o declarație pe proprie răspundere că ați solicitat emiterea unui abonament săptămânal sau lunar și nu v-a fost emis.

Cum se decontează cheltuielile de transport efectuate cu autoturismul proprietate personală?

În multe cazuri mijloacele de transport în comun au un orar care nu permite prezența celor vizați de prezentul proiect de lege la ora de începere a programului de lucru sau nu există mijloace de transport în comun pe ruta de deplasare la și de locul de muncă. În aceste cazuri,  aceștia se vor deplasa cu mașina proprietate personală (în cazul cadrelor militare, funcționarilor din MAI) și a mașinii deținute legal, cu orice titlu (în cazul polițiștilor). Acestora li se decontează contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcurși. Rețineți că dacă distanța zilnică de deplasare depășește 70 km, se va deconta carburant tot în limita  a 70 km.

Pentru a putea beneficia de decontarea transportului, legiuitorul a prevăzut clar că cei care sunt cadre militare sau funcționari se pot deplasa doar cu mașina proprietate personală, pe când polițiștilor li se permite să meargă fie cu mașina proprietate personală sau dacă aceasta este deținută în baza unor contracte legale (de exemplu, în temeiul unui contract de comodat).

Noutățile legislative propun ca decontarea lunară a acestor cheltuieli de transport să se facă pe baza cererii de decontare întocmită de personalul îndreptățit, cu aprobarea conducătorului unității urmând ca cei de la departamentul financiar-contabil să certifice documentele justificative și să calculeze suma pentru care se face decontul. Diferența față de actuala reglementare este că cei de la departamentul financiar-contabil nu mai au nevoie de aprobarea conducătorului unității pentru un decont.

În prezent la cererea de decont se atașează bonuri fiscale de carburant emise săptămânal. Noutățile legislative ale proiectului de lege au eliminat prevederea potrivit căreia bonurile fiscale trebuie să fie emise săptămânal.

Actuala legislație prevede că prețul de vânzare cu amănuntul în funcție de care se va deconta contravaloarea a 7,5 litri de carburant la 100 km parcurși se determină ca o medie a prețurilor de vânzare cu amănuntul ale carburantului înscrise în bonurile fiscale săptămânale de carburant corespunzătoare unei luni calendaristice.

Noile știri juridice precizează că prețul de vânzare cu amănuntul în funcție de care se va deconta contravaloarea a 7,5 litri de carburant la 100 km parcurși va fi cel înscris pe bonul fiscal atașat cererii de decontare fără să se mai facă vreo medie a bonurilor fiscale.

Care este distanța la și de la locul de muncă care îi îndreptățește la decontarea transportului?

Actuala legislație prevede o distanță cuprinsă între 5 și 70 km între locul de muncă și domiciliu, distanță care îi califică pe cei vizați să solicite decontarea transportului. Noutățile legislative clarifică faptul că distanța la și de la locul de muncă presupune că locul de muncă este la peste 5 km de domiciliu, iar această distanță se stabilește pe ruta cea mai scurtă între acestea.

Decontarea transportului și în afara orelor de program

Având în vedere că acest proiect de lege se adresează cadrelor militare, polițiștilor este firesc ca aceștia să beneficieze de anumite facilități dacă lucrează în afara orelor de program și având în vedere și natura muncii pe care o desfășoară.