Ești elev sau student și nu știi ce carieră să urmezi? De acum poți apela la consilierii de carieră!


centre  cariera studentaRomânilor le place să împrumute din cultura altor nații diverse obiceiuri. În multe filme americane, în fiecare școală există consilieri și psihologi care îi îndrumă pe elevi sau studenți, sfătuindu-i ce carieră să își aleagă. După acest model care, se pare că are succes peste Ocean, legiuitorul român a decis să creeze și la noi cadrul legislativ pentru a le oferi tinerilor la început de drum șansa de a-și alege meseria potrivită.

Când ești pe băncile școlii ai o grămadă de vise în buzunar, crezi că lumea este a ta și te așteaptă să o cucerești! Mulți elevi își doresc să fie judecători ca să împartă dreptatea, dar apoi se întreabă dacă nu li s-ar potrivi mai bine rolul de avocat sau de notar. Alții sunt pasionați de calculatoare și vor să devină ingineri, programatori. Sau poate ar fi bine să aleagă o carieră în cercetare? Cei doritori să salveze vieți visează să devină medici, fiind indeciși ce specialitate să aleagă.

Pentru a pune capăt acestor întrebări și frământări ale tinerilor, legiuitorul a decis să elaboreze metodologia-cadru privind organizarea și funcționarea centrelor de consiliere și orientare în carieră în sistemul de învățământ superior din România. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial 854 din 24 noiembrie 2014, dată la care prevederile sale au intrat în vigoare. În termen de 6 luni de la momentul publicării în Monitorul Oficial fiecare instituție de învățământ superior acreditată va elabora propria metodologie de aplicare, care va fi aprobată de senatul universității.

Ce sunt centrele de consiliere și orientare în carieră?

Acestea sunt structuri fără personalitate juridică care se înființează la nivelul instituțiilor de învățământ superior de stat sau particular din România. Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că aceste centre pleacă de la principiul dreptului la asistență și al serviciilor complementare gratuite în învățământul superior, în scopul de a ajuta persoanele de orice vârstă să facă alegeri corecte privind sfera educațională, de formare sau carieră.

Cui îi sunt adresate centrele de consiliere și orientare în carieră?

 Legiuitorul a creat aceste centre pentru studenții instituției de învățământ superior, indiferent de programul de studiu frecventat sau de forma de învățământ. Rețineți că aceste centre se referă și la studenții veniți la studii prin programe de mobilități.

Legiuitorul a lărgit sfera persoanelor care pot beneficia de consiliere și a considerat că se impune să-i includă și pe elevii din anii terminali de liceu, prin parteneriate încheiate cu unități din învățământul preuniversitar și pe absolvenții proprii sau ai altor universități.

Ce tip de activitate se va desfășura în aceste centre de consiliere și orientare în carieră?

Pentru elevii din anii terminali de liceu și pentru studenți, legiuitorul va oferi, prin aceste centre, informare, orientare și consiliere. Se va furniza asistență de specialitate în consilierea psihologică, educațională, vocațională, în carieră, prin elaborarea de materiale destinate informării acestora.

Pentru a putea alege corect universitatea și specialitatea pe care o vor urma, elevii vor fi informați cu privire la rutele educaționale și ocupaționale disponibile în cadrul universității, li se va explica care este sistemul de credite transferabile și cum funcționează și li se vor aduce la cunoștință datele și locurile unde se desfășoară târguri educaționale, vizite tematice.

Pentru că studenții se află în pragul angajării, centrele le vor oferi acestora acțiuni care să îi ajute să se poată integra pe piața muncii. Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că studenții pot participa la sesiuni în care să fie simulat interviul de angajare, sesiuni de pregătire a portofoliului de angajare sau de formare pentru a-și descoperi și dezvolta competențele. Studenții vor fi informați asupra rutelor educaționale și ocupaționale din cadrul instituțiilor de învățământ superior pentru cicluri de învățământ superioare (de exemplu master).

 Cine face parte din aceste centre de consiliere și orientare în carieră?

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că fiecare centru de consiliere și orientare în carieră va trebui să cuprindă:

– psihologi cu atestat în specialitatea Psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională;

– consilieri de carieră;

– sociologi;

– cadre didactice cu expertiză în domeniul de specializare al studenților și absolvenților.

Rețineți că numărul angajaților în aceste centre se va stabili pornind de la numărul de studenți înmatriculați în trei cicluri de studiu, astfel încât să existe cel puțin un consilier de carieră/psiholog la 2.000 de studenți înmatriculați.

Pentru o bună funcționare, centrele pot colabora cu organizațiile studențești din respectiva instituție de învățământ superior.

Centrele de consiliere și orientare în carieră se vor subordona senatului universității și rectorului și vor fi conduse de un cadru didactic coordonator, care va avea funcția de director al centrului și va trebui să întocmească anual un raport privind activitatea centrului.

Cum se vor finanța centrele de consiliere și orientare în carieră?

 Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a decis ca finanțarea să se facă prin bugetul consolidat al universității organizatoare, care va asigura și baza materială pentru desfășurarea în bune condiții a acestei activități. Pentru a dezvolta activitatea acestui centru, instituția de învățământ superior poate atrage fonduri nerambursabile și alte resurse extrabugetare.

Se impunea înființarea acestor centre de consiliere și orientare în carieră?

Pe o piață a muncii marcată de criza economică, în care angajatorul solicită potențialilor angajați experiență în muncă în acel domeniu, legiuitorul a considerat că trebuie să le ofere o șansă în plus tinerilor în scopul de a-și putea alege singuri în mod optim traseul educațional și cariera care li se potrivește.

Fiind informați și căpătând încredere în forțele proprii, se va reduce abandonul universitar, cauzat de cele mai multe ori de motive profesionale sau de orientare în carieră sau de imposibilitatea de adaptare la mediul universitar.

Participând la activitățile acestor centre, studenții vor avea o imagine clară privind nevoile și provocările reale de pe piața muncii, lucru care îi va putea ajuta să se angajeze într-un număr cât mai mare în domeniile de studii absolvite.

Teoria ca teoria dar… practica ne omoară !

Cred că decizia legiuitorului îi va ajuta pe tinerii aflați la început de drum să aleagă în mod corect cariera pe care și-o doresc, să cunoască realitățile de pe piața muncii din România, să se poată adapta la nevoile angajatorului, să nu aibă așteptări prea mari iar apoi să fie dezamăgiți. În aceste centre vor testa partea teoretică a viitoarei lor cariere; pentru partea practică vor trebui să experimenteze fiecare.

Ceea ce nu le va spune nimeni în aceste centre este că „dacă A reprezintă succesul în viață, atunci A este egal cu X plus Y plus Z. Munca reprezintă X; Y înseamnă joaca, iar Z- să știi să îți ții gura.” (Albert Einstein)