Abia a început anul școlar și fiecare elev a împachetat cu grijă în ghiozdan vise și speranțe pentru noul an ce îl așteaptă. Pentru unii a fost misterul începutului, când au făcut cunoștință cu învățătoarea, cu noii colegi și cu viața de elev, pentru alții a fost bucuria revederii cu vechii colegi și cu profesorii. Cu bune și cu mai puțin bune, anul școlar și-a deschis larg brațele pentru fiecare elev dornic să pătrundă în tainele cunoașterii.
În școli frumos vopsite, cu bănci noi și cu profesori de excepție, există un dușman ascuns, care stă la pândă în fiecare zi și amenință viața liniștită a elevilor: violența în școli. Ea este determinată de cele mai multe ori de ceea ce văd copiii zilnic la televizor și încearcă apoi să transpună în viața reală, fără să înțeleagă că se expun unor pericole majore.
În acest sens, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind siguranța în unitățile de învățământ, proiect ce are termen limită pentru formularea de opinii data de 1 noiembrie 2014. După această dată, dacă va primi aviz favorabil de la cele două Camere ale Parlamentului și va fi promulgată de Președintele României, legea va fi publicată în Monitorul Oficial și își va produce efectele.
Așa cum deja suntem obișnuiți, legiuitorul a decis ca în 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi să se elaboreze și normele de aplicare ale acesteia. Sper să nu iasă ghioceii până când acest proiect va prinde viață și își va arăta roadele!
Ce noi știri juridice aduce legiuitorul prin acest proiect?
Scopul acestei legi este de a preveni și de a combate violența în școli, violență care apare în relațiile elevi-elevi, cadru didactic-elevi sau în relațiile cu terții. Școala nu mai este spațiul sigur de odinioară, de aceea legiuitorul a considerat că se impune luarea unor măsuri sporite pentru asigurarea siguranței celor ce pășesc pragul unităților școlare.
În acest sens, va exista o colaborare între poliție și reprezentanții inspectoratelor școlare, care vor întocmi la începutul fiecărui an școlar un plan pentru asigurarea siguranței în școli. Probabil că anul școlar 2015-2016 va fi mult mai sigur decât acesta, deoarece pentru acest an s-a ratat startul întocmirii planului! Mai bine mai târziu decât niciodată!
Reprezentanții poliției vor desemna câte un lucrător de poliție responsabil cu siguranța în acea unitate de învățământ. De asemenea, consiliul de administrație din fiecare școală, cu consultarea consiliului profesoral, a reprezentanților părinților și ai elevilor, își va elabora propriul regulament de ordine interioară. Acest regulament va fi aprobat de către inspectoratul general de poliție.
Cu titlu de știri juridice, acest regulament de ordine interioară va cuprinde: condițiile de acces în perimetrul școlii pentru profesori, elevi, părinți, vizitatori, norme de conduită în incinta școlii, ținuta cerută elevilor și cadrelor didactice, semnul distinctiv al școlii și sancțiunile pentru cei care încalcă prevederile acestuia.
Constituirea unei noi comisii la nivelul fiecărei școli
La nivelul fiecărei școli se va constitui Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar. Cu titlu de știri juridice, din această comisie vor face parte: directorul școlii, un cadru didactic ales de consiliul profesoral, doi reprezentanți ai părinților, doi reprezentanți ai elevilor, lucrătorul de poliție desemnat cu asigurarea siguranței în acea școală.
Comisia va analiza gradul de siguranță din acea școală și modul în care se respectă prevederile din regulamentul de ordine interioară. Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar va înainta Inspectoratului Școlar Județean un raport lunar privind starea disciplinei în acea unitate de învățământ.
Uniforma și ecusonul – obligatorii?
În prezent, se află în vigoare legea 35/2007 privind siguranța în unitățile de învățământ, publicată în Monitorul Oficial 165 din 8 martie 2007, care a intrat în vigoare la 11 martie 2007. Conform acestei legi, consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinților și consultarea reprezentanților elevilor, stabilesc pentru elevii școlii respective să poarte cel puțin un semn distinctiv: ecuson, uniformă, eșarfă sau altele asemenea.
Cu titlu de știri juridice, potrivit proiectului de lege lansat în dezbatere publică, se specifică faptul că uniforma și ecusonul sunt semnele distinctive ale elevilor și aceștia au obligația să le poarte atâta timp cât se află în perimetrul unității școlare.
Cred că este o inițiativă care trebuia pusă de mai mult timp în practică, pentru că, în acest mod, școala nu va mai fi un podium de modă, unde şcolarii având părinți potenți financiar își vor etala ținutele. Uniforma îi va învăța pe copii să nu discrimineze altă persoană în funcție de aspectul exterior și îi va disciplina și mai mult, pentru că educația în școli nu se bazează doar pe învățarea textelor și a formulelor matematice, școala este spațiul în care decența este obligatorie. Uniformitatea va reduce agresivitatea.
Noi reguli în școli
Elevii pot intra în școli după ce se legitimează folosind carnetul de elev vizat la zi. Vizitatorii trebuie să prezinte actul de identitate și, după ce vor fi trecuți într-un registru special, vor primi un ecuson de vizitator, pe care trebuie să îl țină la vedere.
Elevii minori nu pot părăsi școala în timpul cursurilor decât dacă există solicitarea expresă și scrisă a părinților și doar pentru motive temeinice. În cazul părinților divorțați, minorului i se va permite să părăsească școala doar dacă părintele respectiv prezintă hotătârea judecătorească definitivă prin care arată că are custodia copilului, altfel elevului nu i se va permite părăsirea incintei școlare. Diriginții au obligația de a anunța directorii care sunt elevii cu părinți divorțați și care dintre cei doi părinți are custodia minorului.
Fiecare școală va trebui să încheie contract cu o firmă de pază și să se doteze cu sisteme de alarmă. În anul școlar 2015-2016 va fi obligatorie împrejmuirea perimetrului școlilor, precum şi asigurarea altor mijloace pentru creșterea siguranței elevilor.
Violența în școli, un fenomen în creștere
Mass-media promovează zilnic scene de violență. Nu mai este de mirare că minorii ajung să considere normală rezolvarea problemelor pe căi agresive. Sper că proiectul mai sus analizat va stopa acest fenomen al violenței și școala va redeveni un câmp de luptă în care elevii se vor bate doar în scopul obţinerii unor note cât mai bune şi a unui volum de cunoștințe cât mai mare!
„Școala va fi școală când omul va fi om și statul va fi stat.” (Mihai Eminescu)