Mulți dintre cei care “colecționează” amenzi „uită” să le achite, fiind siguri că nu vor păți nimic. Unii cred că dacă nu au venituri sau bunuri care să fie vândute pentru a se recupera banii pe care îi datorează, au scăpat cu basma curată!
Legiuitorul a constatat că neplata amenzilor a devenit un mod de viață pentru acei contravenienți care nu au pățit nimic, pentru că au încălcat legea: au primit un proces-verbal pe care l-au aruncat în torpedoul mașinii și și-au continuat nestingheriți drumul.
Deoarece omul știe că atunci când greșește, plătește, legiuitorul a considerat că se impunea stabilirea unei pedepse pentru ca indivizii care uită sau nu vor să achite amenzile, să nu o mai facă altădată. Astfel, în Monitorul Oficial nr. 629 din 27 august 2014 a fost publicată OG 17/2014 pentru modificarea art. 9 alin. 3 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Noile prevederi intră în vigoare din 30 august 2014.
Care sunt noile știri juridice pe care le aduce OG 17/2014?
Dacă contravenientul nu achită amenda în 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii și nu există posibilitatea executării silite (de exemplu, contravenientul nu are bunuri care pot fi executate silit sau alte venituri care să poată fi urmărite) acesta poate fi trimis în instanță, unde se va decide înlocuirea amenzii cu munca în folosul comunității.
Până în 30 august 2014, înlocuirea amenzii cu munca în folosul comunității era de competența instanței de judecată de pe raza teritorială unde s-a săvârșit contravenția în urma sesizării organului din care face parte agentul constatator.
Cu titlu de știri juridice, s-a decis că indiferent de locul unde are loc contravenția, doar instanța de la domiciliul contravenientului va putea decide înlocuirea amenzii cu obligarea contravenientului la prestarea unei activități în folosul comunității. Instanța va verifica dacă s-a achitat o parte din amendă sau nu și în funcție de acest aspect va decide câte ore de muncă în folosul comunității va aplica, fără ca acestea să poată depăși 300.
Rețineți că posibilitatea înlocuirii amenzii cu munca în folosul comunității se aplică doar contravenientului persoană fizică, nu și persoanelor juridice, pentru care se poate aplica doar executarea silită pentru recuperarea sumelor datorate.
Ce înseamnă munca în folosul comunității și cum se aplică?
Să presupunem că un tânăr șofer, care tocmai a primit cadou un bolid cu mulți cai putere, apasă pedala de accelerație mult peste limita legală, în dorința de a testa calitatea și performanțele mașinii primite. Radarul poliției, „speriat” de viteza înregistrată de tânărul șofer, îi determină pe agenți să îl oprească și să îi dea o amendă consistentă pentru depășirea vitezei legale. Extrem de relaxat și cu gândul la plaja însorită și valurile înspumate ale mării spre care se îndrepta, tânărul ia procesul-verbal, îl aruncă pe bancheta din spate a luxoasei mașini și își continuă drumul spre distracție. „În bar… comenzi,/La drum… amenzi”! (Gh. Sofianu)
După ce au trecut cele 30 zile în care tânărul nostru trebuia să achite amenda, organul de specialitate al unității administrativ-teritoriale de unde domiciliază tânărul contravenient a sesizat instanța de la domiciliul său și a cerut înlocuirea amenzii cu munca în folosul comunității. Înainte de a face acest lucru, s-au făcut verificări să se afle dacă tânărul are bunuri pe numele său care pot fi executate silit. Neavând niciun bun sau alte venituri, a fost sesizată instanța.
La primul termen de judecată, contravenientul s-a prezentat în instanță și a cerut acordarea unui termen de 30 de zile pentru a achita amenda integral. Deși a primit păsuirea de 30 de zile, nu a respectat promisiunea luată în fața judecătorului și nu a plătit nimic. Drept urmare, pentru fapta sa a fost obligat la prestarea a 30 de ore de muncă în folosul comunității. Nemulțumit, tânărul a declarat apel împotriva acestei decizii, dar apelul său a fost respins.
Tânărul șofer iubitor al vitezei va trebui să presteze 30 de ore de muncă în folosul comunității, adică să facă curat în parcurile din localitatea sa de domiciliu. Nu l-a ajutat la nimic că nu avea bunuri care să poată fi executate silit, pentru că legiuitorul a găsit formula de a-i pedepsi și pe cei care cred că nu pot păți nimic dacă nu-şi achită obligațiile impuse de lege. Dar va păți, oare, ceva dacă nu va presta munca în folosul comunității?
Cum poate fi atacat procesul-verbal contravențional?
Cei care cred că n-au greșit cu nimic pot să conteste conținutul procesului-verbal sau modul de întocmire. Rețineți că în condiţiile în care refuzați semnarea procesului-verbal, agentul va trebui să menționeze acest lucru în cuprinsul acestuia și atunci procesul-verbal va trebui să fie semnat de un martor. Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator. Sunt cazuri în care nu există niciun martor care să semneze procesul-verbal și atunci agentul va trebui să menționeze motivele pentru care actul nu poartă semnătura unui martor.
Acțiunea prin care se contestă procesul-verbal se va depune în 15 zile de la comunicare la judecătorie și hotărârea pronunțată poate fi atacată cu apel, la tribunal. Atâta timp cât procesul este pe rolul instanței nu aveți obligația de a achita amenda. După ce hotărârea rămâne definitivă și instanța nu v-a dat câștig de cauză, aveți 30 zile în care va trebui să plătiți amenda. Dacă nu, vă așteaptă munca în folosul comunității!
Ne învârtim într-un cerc vicios!
Sigur că mulți se întreabă care este sancțiunea dacă nu vor să presteze munca în folosul comunității. Vor primi o altă amendă, care, dacă nu o vor plăti, va fi înlocuită la rândul ei tot cu muncă în folosul comunității. Cred că legea ar trebui să instituie pedepse mai aspre, pentru cei care ignoră cu desăvârșire prevederile legale, liniștiți fiind pentru că nu au venituri și bunuri care să fie executate silit pentru recuperarea sumelor datorate.
În prezent, bugetul de stat are doar scriptic o grămadă de bani din amenzi, bani care nu se știe dacă vor putea fi recuperați vreodată, pentru că persoanele vizate consideră că este umilitor să faci curat pe stradă, să deszăpezești drumurile, să aduni gunoaiele din parcuri. Dar pentru noi, cei care ne plătim taxele și impozitele în mod corect, nu este umilitor când suntem sfidați de cei care cred că brațul legii nu îi atinge și își văd liniștiți de drum în mașini de lux, spre zone liniștite de vacanță?
„N-a plătit amenda încă,/Că nu-i autorizată./Judecată-i condamnată/La locul de muncă!” (Constantin Iordache)