Modificări legislative privind salarizarea


salarii-mari

Conform modelului – cadru al contractului individual de munca aprobat prin Ordinul M.M.S.S. nr. 64/2003, publicat în Monitorul Oficial 139 din 4 martie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, salariul de bază este elementul principal şi fix al salariului ce nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie garantat în plată.

Adaosul de acord este important pentru salarizarea de bază. Dacă un salariat nu realizează norma de muncă, nu va beneficia de adaosul de acord, însă dacă şi-a desfăşurat activitatea conform duratei muncii stabilite în contractul individual de muncă, va beneficia cel puţin de salariul de bază care nu poate fi mai mic decât salariu minim pe economie.

Conform art. 1 alin. (2) din H.G. nr. 23/2013 publicată în Monitorul Oficial nr. 52 din 23 ianuarie 2013, salariul minim pe economie garantat în plată, începând cu data de 1 iulie 2013, are valoarea de 800 lei.

Potrivit art. 164 alin. (3) si (4) din Codul muncii republicat, angajatorul este obligat sa garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Potrivit art. 260 alin. (1) din Codul muncii, nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei.