ÎCCJ. Creditorul poate solicita penalităţi de întârziere de natură contractuală dacă nu sunt cuprinse în titlul executoriu!


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept:

Dispoziţiile art. 628 alin. (4) din Codul de procedură civilă sunt incidente şi trebuie aplicate de către instanţa de executare şi în cazul în care creditorul solicită penalităţi de întârziere de natură contractuală (stabilite convenţional de părţi) sau sunt incidente şi trebuie aplicate doar în cazul în care creditorul solicită dobândă legală?

Art. 628 alin. 4 din Codul de procedură civilă prevede că dacă titlul executoriu nu cuprinde dobânzi, penalităţi sau alte sume, însă ele se cuvin de plin drept creditorului, potrivit art. 1.535 din Codul civil sau altor dispoziţii legale speciale, acestea vor fi stabilite de către instanţa de executare la cererea creditorului, prin încheiere dată cu citarea părţilor

Într-o primă orientare jurisprudenţială s-a apreciat că dispoziţiile art. 628 alin. (4) din Codul de procedură civilă sunt incidente şi trebuie aplicate de către instanţa de executare şi în situaţia în care creditorul solicită penalităţi de întârziere de natură contractuală.

Într-o a doua orientare jurisprudenţială s-a opinat că prevederile art. 628 alin. (4) din Codul de procedură civilă sunt incidente şi trebuie aplicate doar în cazul în care se solicită dobânda legală.

Prin Decizia nr. 50/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 1188/2024, ÎCCJ admite sesizarea și stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 628 alin. (4) din Codul de procedură civilă, instanţa de executare stabileşte dobânzi, penalităţi sau alte sume care se cuvin de plin drept creditorului, potrivit art. 1.535 din Codul civil sau altor dispoziţii legale speciale, şi în cazul în care creditorul solicită penalităţi de întârziere prevăzute în contract.