Măsuri temporare referitoare la salarizarea grefierilor şi a altor categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti


OUG nr. 93/2024 prevede aprobarea unor măsuri temporare referitoare la salarizarea grefierilor şi a altor categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, a personalului de instruire de specialitate juridică propriu şi a personalului de instruire de specialitate juridică colaborator din cadrul Şcolii Naţionale de Grefieri, precum şi a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Legii nr. 11/2024 privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.

Legea nr. 11/2024 privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice urmează să intre în vigoare la data de 12 iulie 2024.

Până la elaborarea și la aplicarea noii legi de salarizare pentru personalul din sistemul public, adoptarea prezentei reglementări este necesară pentru a implementa în mod eficient și echitabil prevederile Legii nr. 11/2024 sub aspectul salarizării personalului aflat în funcție sau reîncadrat.

Prin prezentul act normativ se reglementează:

-salarizarea funcțiilor rezultate în urma transformărilor prevăzute de Legea nr. 11/2024 să mențină nivelurile de salarizare actuale, astfel încât să nu se producă majorări de cheltuieli salariale care ar putea destabiliza bugetul.

-salarizarea formatorilor cu normă întreagă proveniți din rândurile grefierilor cu studii superioare juridice și a personalului de instruire colaborator al Școlii Naționale de Grefieri la plata cu ora. Se acoperă un vid legislativ ce ar avea drept consecință imposibilitatea salarizării acestora, după data de 12 iulie 2024.

Actul normativ prevede menținerea salariilor aflate în plată la data intrării în vigoare a Legii nr. 11/2024, soluțiile legislative propuse neavând un impact negativ asupra bugetului general consolidat.