Au fost aduse modificări în domeniul achiziţiilor publice!


În Monitorul Oficial nr. 483/2024 a fost publicată OUG nr. 52/2024 privind modificarea şi abrogarea unor prevederi din acte normative în domeniul achiziţiilor publice şi achiziţiilor sectoriale.

Ordonanța de urgență vizează modificarea și completarea prevederilor legislației în domeniul achizițiilor publice și sectoriale, în scopul conformării la Scrisoarea de punere în întârziere transmisă de Comisia Europeană ce vizează neconformitatea legislației românești privind achizițiile publice/sectoriale cu legislația europeană în domeniul achizițiilor publice și sectoriale.

Cel mai bun raport calitate – preţ/calitate – cost se determină pe baza unor factori de evaluare care includ aspecte calitative, de mediu şi/sau sociale în legătură cu obiectul contractului de achiziţie publică/acordului – cadru.

Pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică al căror obiect are impact asupra mediului pe durata întregului ciclu de viaţă, autoritatea contractantă va include în cadrul criteriului de atribuire factori de evaluare privind protecţia mediului.

Criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate – preţ include de regulă un element de preţ sau de cost; în situaţia în care autoritatea contractantă iniţiază o procedură de atribuire cu buget fix, în care elementul de preţ sau de cost este un preţ sau cost fix, factorii de evaluare se referă numai la aspecte calitative ale produselor, serviciilor sau lucrărilor care fac obiectul achiziţiei.

Autoritatea contractantă are dreptul să includă clauze de ajustare/revizuire a preţului pentru contractele de servicii sau furnizare care se derulează pe o perioadă de până la 24 de luni şi pentru contractele de lucrări care se derulează pe o perioadă de cel mult 6 luni.