Acord privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii dintre România și Ucraina


Legea nr. 23/2024 a fost ratificat Acordul dintre Guvernul României şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii.

Diploma de bacalaureat eliberată în România şi Atestat pro povnu zagalnu seredniu osvitu/Svidotstvo pro povnu zahalnu seredniu osvitu eliberat în Ucraina se recunosc reciproc şi dau acces la învăţământul superior în statele părţilor.

Potrivit noutăților, atestatul cu o durată de 10 ani eliberat de instituţiile de învăţământ secundar din Ucraina se recunoaşte cu diploma de bacalaureat din România, dacă atestatul respectiv este însoţit de o diplomă de studii universitare recunoscută în România.

Diplomele sau certificatele de absolvire a şcolii profesionale, eliberate în România, şi diplomele de muncitor calificat sau certificatele de învăţământ profesional – tehnic, eliberate în Ucraina, se recunosc în conformitate cu legislaţia în vigoare în statele părţilor.

Diploma de licenţă eliberată în România înainte de Procesul Bologna şi diplomele de Specialist şi Magister, eliberate în Ucraina, se recunosc reciproc de către fiecare parte.

Diploma de licenţă eliberată în România după Procesul Bologna cu o durată de 3 – 4 ani şi diploma de licenţă (Bakalavr) eliberată în Ucraina se recunosc reciproc de către fiecare parte.