A fost aprobată Metodologia – cadru de analiză a posturilor


În Monitorul Oficial nr. 144/2024 a fost publicat Ordinul nr. 332/2024 pentru aprobarea Metodologiei – cadru de analiză a posturilor.

Scopul prezentei metodologii – cadru de analiză a posturilor este de a asigura o reglementare unitară aplicabilă pentru descrierea modalităţilor de realizare a analizei posturilor, prin procesul de colectare a informaţiilor despre responsabilităţile, atribuţiile şi rezultatele unui anumit post, în vederea identificării competenţelor specifice aferente funcţiilor publice din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice.

Se prevede că pentru posturile aferente funcţiilor publice de execuţie, completarea formularului de analiză a posturilor se realizează de către conducătorul structurii din care face parte postul analizat.

Pentru funcţiile publice de conducere, completarea formularului de analiză a posturilor se realizează de către superiorul ierarhic şi, acolo unde nu este posibil, de către membrii grupului de lucru.

Însă potrivit noutăților, formularele de analiză a posturilor nu se transmit Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

După completarea formularelor de analiză, grupul de lucru se reuneşte în vederea completării raportului de analiză a posturilor şi a documentului de aprobare a competenţelor generale şi specifice de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice.

Grupul de lucru este responsabil de transpunerea competenţelor generale şi de identificarea în mod unitar a competenţelor specifice pentru fiecare categorie de funcţii publice, prin raportare la elementele identificate în formularele de analiză a posturilor.