Modificări ale Normelor de securitate nucleară!


Ordinul nr. 1/2024 prevede completarea Normelor de securitate nucleară privind pregătirea răspunsului la tranzienţi, accidente şi situaţii de urgenţă la centralele nuclearoelectrice.

Titularul de autorizaţie trebuie să menţină formatul, organizarea şi bazele tehnice pentru acţiunile din procedurile de operare la urgenţă în conformitate cu specificaţiile proiectantului original al reactorului nuclear, cu bazele de proiectare şi bazele de autorizare pentru CNE şi cu analizele şi evaluările de securitate nucleară actualizate, specifice pentru proiectul curent al CNE.

Orice modificare privind formatul, organizarea şi bazele tehnice pentru acţiunile din procedurile de operare la urgenţă se poate face doar în condiţiile în care necesitatea rezultă din analizele şi evaluările de securitate nucleară actualizate, din verificarea tehnică şi validarea procedurilor sau din experienţa de exploatare internă sau externă direct relevantă pentru proiectul specific al CNE care indică necesitatea unor modificări pentru prevenirea sau pentru evitarea recurenţei unor evenimente cu impact negativ asupra securităţii nucleare.