Norme metodologice pentru determinarea costului standard per elev 2024!


Hotărârea nr. 68/2024 prevede aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, pentru finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Prin cost standard per antepreşcolar/ preşcolar/elev pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora se înţelege suma medie necesară acoperirii cheltuielilor de bază cu pregătirea unui antepreşcolar/preşcolar/elev pe parcursul unui an calendaristic.

Costul standard per antepreşcolar/preşcolar/elev se calculează anual. Atunci când nu sunt modificări de la un an la altul ale elementelor care au stat la baza costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev se poate menţine costul standard din anul precedent.

Principala componentă a costului standard o reprezintă cheltuielile cu personalul de predare, respectiv costul standard pentru personalul didactic de predare per antepreşcolar/preşcolar/elev, şi reprezintă cheltuielile salariale medii anuale pentru un cadru didactic, raportate la numărul mediu de elevi pe cadru didactic.