Ajutor pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale!


Ordonanța nr. 5/2024 prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Prezenta ordonanţă instituie o schemă de ajutor de stat acordată întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale pentru a compensa efectele asupra sectorului agricol ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Schema de ajutor de stat se acordă sub formă de grant direct, în vederea compensării parţiale a creşterii costurilor de producţie, de recoltare, de transport şi depozitare a producţiei agricole vegetale primare obţinute la culturile înfiinţate în toamna anului 2022 şi recoltate în anul 2023.

Grantul direct din cadrul prezentei scheme reprezintă o plată compensatorie pe suprafaţă care constă în echivalentul în lei a 100 euro/hectar, care se acordă unei întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru suprafeţe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 de beneficiari.

Potrivit legislației, valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăşi echivalentul în lei a 280.000 euro.

Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/cuantumului este cel comunicat de Banca Naţională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.