Pe teritoriul României se aplică Sistemul naţional RO e – Sigiliu!


A fost aprobată procedura privind stabilirea criteriilor de risc care stau la baza analizei, aplicarea sigiliilor inteligente şi monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri – RO e – Sigiliu, precum şi a unor formulare.

Ordinul nr. 5/2024 prevede că în vederea asigurării respectării trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri cu risc vamal/fiscal, pe teritoriul României se aplică Sistemul naţional RO e – Sigiliu.

Sistemul naţional RO e – Sigiliu este un sistem bazat pe utilizarea unei aplicaţii informatice şi a unor dispozitive inteligente care asigură autorităţilor competente accesul la informaţii privind localizarea mijloacelor de transport pe care sunt montate, în scopul urmăririi deplasării pe cale rutieră a bunurilor cu risc aflate sub supravegherea autorităţii vamale/fiscale.

Potrivit legislației, următoarele informaţii sunt introduse în aplicaţia informatică şi sunt asociate cu e – Sigiliul aplicat: numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, felul bunurilor – încadrare tarifară, cantitate, valoare, destinaţie, rută, operatori economici implicaţi, date de identificare ale şoferului.

Montarea e – Sigiliului se va efectua numai în prezenţa conducătorului mijlocului de transport monitorizat. În cazul în care mărfurile sunt supuse unui regim vamal, la montarea acestuia poate asista şi comisionarul în vamă sau principalul obligat ori declarantul în nume propriu, după caz.

Pentru asigurarea continuităţii şi funcţionalităţii procesului de monitorizare la nivel central, Autoritatea Vamală Română şi Direcţia generală de antifraudă fiscală asigură, fiecare, servicii de dispecerat care vor funcţiona în regim de permanenţă, 24/7.