Norme privind asigurarea obligatorie a locuinţelor!


În Monitorul Oficial nr. 1127/2023 a fost publicată Norma nr. 38/2023 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

În situaţia în care o locuinţă este compusă din mai multe corpuri de clădire, construite din materiale diferite, tipul locuinţei se stabileşte în funcţie de materialele din care au fost executate structura de rezistenţă şi pereţii exteriori pentru partea de construcţie care are cea mai mare suprafaţă construită.

Potrivit legislației, despăgubirile se acordă pentru daunele provocate de:
a) acţiunea mişcării seismice asupra locuinţei;
b) alunecări de teren;
c) precipitaţii atmosferice, topirea bruscă a zăpezii sau revărsări de cursuri de ape, care au ca efect producerea de inundaţii;
d) pătrunderea şi infiltrarea apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă;
e) apele provenite din cauzele prevăzute la lit. c) şi/sau d) şi care determină ieşirea apelor subterane la suprafaţa terenului, chiar dacă stratul de apă care acoperă terenul atinge în exterior numai parţial construcţia cu destinaţia de locuinţă, pătrunde şi se infiltrează prin pereţi sau prin pardoseală şi din exteriorul acesteia;
f) acţiunea cutremurelor de pământ ori a inundaţiilor asupra construcţiei, care provoacă alunecări ale terenului care susţine construcţia.

PAID poate respinge documentat solicitarea de plată a unei despăgubiri atunci când asiguratul nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale ce decurg din contract sau a contribuit din culpă la producerea sau agravarea daunelor produse locuinţelor.